Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nosíte reflexné prvky správne?!

Desaťtisíce rozdaných reflexných prvkov, preventívne aktivity, vzdelávanie všetkých vekových kategórií, informácie o dopravnej situácii. Ani toto všetko a maximálne úsilie polície nedokáže ovplyvniť takmer každodenné úmrtia účastníkov cestnej premávky.

Nie je zložité zaobstarať si reflexný prvok, ale musíme vedieť ho uvážlivo a užitočne použiť. Dôležité je, aby bol viditeľný a nezakrývali ho ďalšie vrstvy oblečenia, prípadne prenášaná batožina.

reflexne-prvky-dopravna-akcia    reflexné

Čo hovorí zákon     

Za zníženej viditeľnosti musí mať chodec idúci po krajnici alebo po okraji vozovky  a cyklista jazdiaci po krajnici alebo po okraji vozovky na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev nielen mimo obce, ale aj v obci.

V tejto súvislosti sa nedá nespomenúť skutočnosť, že v prvom rade samotným chodcom by malo záležať na vlastnej bezpečnosti. Našim cieľom nie je chodcov pokutovať, zdôrazňuje mjr. Ing. Denisa Baloghová, hovorkyňa Prezídia PZ, našou prioritou je naučiť ich chrániť si vlastný život a zdravie. Preto je veľmi dôležité, aby boli chodci na ceste viditeľní, a tými sa stávajú práve vďaka reflexným prvkom, ktoré odrážajú svetlo. Ak skombinujete nápadnú farbu odevu s reflexnými prvkami, prestanete byť neviditeľní a zvýšite tak svoju bezpečnosť.

Povedzte svojim blízkym,

že reflexný prvok schovaný v zásuvke alebo v taške je zbytočnýaby sa na cestách správali zodpovedne a predvídavo, že takmer každú tretiu nehodu spôsobenú chodcom v jesennom období zavinil chodec pod vplyvom alkoholu.

Ideálnym miestom pre reflexnú pásku je noha na úrovni lýtka.

Povedzte im, že chcete, aby sa vrátili v poriadku domov.

(šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov