Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Bod zlomu?! Dotácia na elektromobily aj u nás!

Od piatka 11. novembra 2016 si môžu na Slovensku kupujúci elektromobilov uplatniť nárok na dotáciu    5 000 € a plug-in hybridov 3 000 €!

Oznámilo to Ministerstvo životného prostredia SR a ZAP SR. Vozidlo poháňané výlučne elektromotorom, zakúpené na Slovensku, môže získať v okamihu kúpy dotáciu 2 000 €, po roku 1 500 € a po ďalšom roku opäť 1 500 €. V prípade automobilu s hybridným pohonom umožňujúcim nabitie batérií zo siete (plug-in hybrid) to je 3 x 1 000 € v rovnakej časovej schéme.

Zmyslom tohto opatrenia je podporiť elektromobilitu na Slovensku a súčasne zabrániť, aby sa dotované automobily od nás vyvážali.

Chvályhodný čin štátu však treba zreálniť konštatovaním, že elektromobil u nás stojí v priemere vyše 30 000 €, podobne plug-in hybrid. Príkladom elektromobilov môže byť napr. Nissan Leaf, či elektrická Kia Soul. Plug-in hybridy sú napr. Kia Optima PHEV, Mitsubishi Outlander PHEV a niekoľko ďalších.

Dotácia sa týka len nových vozidiel kúpených v SR a nie je možné ju uplatniť napr. na vozidlá kúpené v zahraničí. Kupujúci si môže dotáciu uplatniť u autorizovaného dealera, u ktorého automobil kupuje.

Samozrejme, táto dotácia neodstráni hlavné problémy elektromobilov, ktorými sú okrem ceny obmedzený dojazd na jedno nabitie akumulátorov, dlhý čas nabíjania a nedostatok nabíjacích staníc (hoci nabíjať sa dá aj doma zo siete). Určite je však príjemným prvým veľkým krokom pomáhajúcim presadiť  spôsob dopravy, ktorý nezaťažuje miesto, na ktorom sa realizuje, exhalátmi a hlukom.

Dalibor Klíma

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov