Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


PSA Group skúša samostatne jazdiace autá

Už 60 000 km v autonómnom režieme bez nehody na európskych cestách.

Štyri predvádzacie vozidlá Citroën C4 Picasso, vybavený autonómnymi funkciami, prešli už 60 000 kilometrov v samostatnom režime “ruky preč” * (pod dohľadom vodiča) od začiatku testov v polovici roku 2015 po rýchlostných cestách v Európe.

Photo essai voiture autonome Groupe PSA Peugeot Citroën (2016)     psa group autonom

Hlavným cieľom týchto testov bolo preveriť spoľahlivosť systémov auonómneho riadenia  a odhaliť potenciálne nebezpečné situácie, súvisiace s infraštruktúrou a užívateľmi cesty. Rôzne situácie pomohli zmeniť riadiace algoritmy a vložené inteligencie na zaistenie bezpečného správania autonómnych vozidiel. Autonómny hnací systém dosiahol vysokú úroveň spoľahlivosti  vo všetkých situáciách.

Súbežne s tým PSA Group prehlbuje svoje zameranie na prevádzkovú bezpečnosť s výskumnými ústavmi System-X a VeDeCoM. Spolupracuje tiež s CTAG (Automotive Technology Center of Galicia, Španielsko) na validáciiinterakcie medzi vodičom a autonómnym vozidlom.

Celkom 10 autonómnych vozidiel, vyvinutých  PSA, testujú aj partneri skupiny. Spoločným cieľom je rozšíriť testovanie na verejných komunikáciách a zabezpečiť, aby vozidlo reagovalo vhodne vo všetkých prípadoch, s ktorými sa stretnú na cestách. Súbežne s tým bude PSA Group zaoberať v nadchádzajúcich týždňoch s novými experimentami s laickými vodivými, ktorí budú azdiť v režime “Eyes OFF” (bez dozoru vodiča) pod dohľadom skúšobných technikov, ktorí budú posudzovať reálni bezpečnosť systémov autonómnej jazdy.

Od roku 2018 bude PSA Group ponúkať automatické riadiace funkcie – pod dohľadom vodiča – a od roku 2020 autonómne jazdné funkcie, ktoré umožňujú vodičovi plne delegovať vedenie vozidla na automatizované riadenie.

PSA (šr)

(*) Stupeň automatizácie autonómnych vozidiel je rozdelený do piatich úrovní: “ruka v ruke”, “ruky preč”, “oči off”, “myseľ off” a “bez vodiča”.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov