Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Porsche Panamera 4 E-Hybrid ide do predaja

Začiatok predaja novej generácie Panamery priniesol so sebou tiež nové motorizácie. V súčasnosti prichádza na trh hybridná verzia, ktorá ponúka vysoký výkon a rozprávkovo nízku spotrebu.

Na autosalóne v Paríži bude mať premiéru hybridná verzia najnovšej Panamery, ktorá bude štvrtou motorizáciou novinky. Porsche pri vývoji hybridnej verzie využilo poznatky z hybridného superšportu 919 Hybrid, ktorý zvíťazil na pretekoch 24 hodín v Le Mans v roku 2015 a 2016.

Automobil zvládne prejsť na výlučne elektrický režim 50 km s maximálnou rýchlosťou 140 km/h. Obdobne ako pri modeli 918 Spyder je aj v novej Panamere Hybrid dostupný výkon elektromotora okamžite po stlačení pedálu akcelerátora.

Porsche Panamera E-Hybrid Porsche Panamera E-Hybrid

V minulej generácii vodič musel stlačiť pedál až na 80 % aby sa v automatickom režime aktivoval elektromotor. Jeho maximálny výkon je 100 kW (136 k) a krútiaci moment vrcholí hodnotou 400 Nm.

Súčasne s ním je pre vodiča k dispozícii 243 kW (330 k) a 450 Nm z vidlicové šesťvalca so zdvihovým objemom 3,0 litra a preplňovaním turbodúchadlom. Spaľovací motor je spojený s 8-stupňovou automatickou prevodovkou PDK, ktorá prenáša krútiaci moment na obe nápravy.

Napájanie elektromotora zabezpečujú akumulátory typu lítium-ión s kvapalinovým chladením. Sú integrované do podlahy batožinového priestoru. Hmotnosť sa voči predchodcovi nezvýšila, naopak sa zvýšila kapacita z 9,4 na 14,2 kWh.

Porsche Panamera E-Hybrid Porsche Panamera E-Hybrid

Z bežnej 230 V siete trvá nabitie do plného stavu 5,8 hodiny. S voliteľnou nabíjacou sústavou s výkonom 7,2 kW je Panamera „nabitá“ len za 3,6 hodiny. Proces nabíjania je v domácich podmienkach možné naplánovať vďaka časovaču.

Obdobne ako bežné Panamery má aj hybridná verzia 12,3-palcový dotykový displej, cez ktorý vodič ovláda rôzne jazdné režimy, audio sústavu alebo klimatizáciu. Súčasťou sériovej výbavy je tiež balíček Sport Chrono, ktorý je v iných verziách dostupný za príplatok.

K dispozícii sú režimy Sport, Sport Plus, E-Power, Hybrid Auto, E-Hold a E-Charge. Maximálna efektivita hybridného systému je zabezpečená v režime Hybrid Auto. V režime E-Charge sa batérie nabíjajú pomocou spaľovacieho motora.

V režimoch Sport a Sport Plus je k dispozícii maximálny výkon oboch pohonných systémov a je tiež dostupná maximálna rýchlosť 278 km/h. Základná cena štartuje na 107 533 € a prvé modely dorazia k zákazníkom začiatkom apríla 2017.

MM, Porsche

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov