Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Škoda: ofenzíva v Číne

ŠKODA AUTO sa s čínskymi partnermi dohodla na prehĺbení spolupráce pri uvádzaní nových modelov.

Mladoboleslavská automobilka zintenzívňuje vzťahy so svojim najdôležitejším trhom, Čínou: sídlo spoločnosti ŠKODA AUTO navštívili najvyšší predstavitelia vlády Šanghaja, spoločnosti SAIC Motor a spoločného podniku SAIC VOLKSWAGEN. Pri tejto návšteve sa zástupcovia spoločnosti ŠKODA AUTO a čínska delegácia dohodli na rozsiahlej spolupráci pri zavádzaní nových modelov na čínsky trh. V popredí tejto dohody stojí špeciálna, len pre Čínu vyvinutá karosárska verzia pripravovaného modelu ŠKODA KodiaQ, nový automobil kategórie Crossover Utility Vehicle (CUV) a vozidlá s alternatívnymi pohonmi.

Predseda predstavenstva spoločnosti ŠKODA AUTO Bernhard Maier privítal vzácnych hostí a obchodných partnerov v Mladej Boleslavi. Maier sa predtým zúčastnil rozhovorov so zástupcami čínskej a českej vlády.

Predseda predstavenstva spoločnosti ŠKODA AUTOBernhard Maier privítal v Mladej Boleslavi Junga Jinga, námestníka straníckeho tajomníka mesta Šanghaj.
Predseda predstavenstva spoločnosti ŠKODA AUTO Bernhard Maier privítal v Mladej Boleslavi Junga Jinga, námestníka straníckeho tajomníka mesta Šanghaj.

Vedenie mesta Šanghaja vyslalo zástupcov rôznych odborov na stretnutie v hlavnom sídle spoločnosti ŠKODA AUTO. Za najväčšiu čínsku automobilku SAIC MOTOR CORPORATION LIMITED (SAIC Motor) sa zúčastnil jej prezident Čchen Chung. Spoločný podnik SAIC VOLKSWAGEN zastupoval jeho prezident Čchen Sien-Čang, stranícky tajomník a predseda odborov Čang Č’-jung.

Návšteva Českej republiky a intenzívne rokovania sú dokladom rastúceho významu spolupráce s čínskymi partnermi. Pre spoločnosti ŠKODA AUTO a SAIC VOLKSWAGEN má spolupráca veľký význam práve v rámci Stratégie 2025. Čína bude centrom avizovanej SUV-ofenzívy značky, ktorá vstúpi do ďalšej fázy začatím predaja modelu ŠKODA KodiaQ v prvom polroku 2017. A do štartových blokov už zakľakli aj ďalší aktéri SUV-ofenzívy, špeciálne karosárska varianta modelu ŠKODA KodiaQ, exkluzívne vyvinutá pre čínsky trh. Značka ŠKODA okrem toho pre Čínu plánuje tiež vývoj nového vozidla kategórie Crossover Utility Vehicle (CUV). Obe delegácie sa dohodli aj na rozsiahlej spolupráci pri zavádzaní vozidiel s alternatívnym pohonom. V marci tohto roka podpísali spoločnosti VOLKSWAGEN AG, SAIC MOTOR CORPORATION LIMITED a ŠKODA AUTO za prítomnosti čínskeho prezidenta Si Ťinpchinga a českého prezidenta Miloša Zemana memorandum, ktoré v najbližších piatich rokoch počíta s investíciami v prepočítanej výške zhruba dvoch miliárd eur do rozširovania modelovej palety značky ŠKODA . Popri nových modeloch a alternatívnych pohonoch budú ťažiskom spoločnej práce tiež digitalizácia individuálnej dopravy a konektivita vozidiel. ŠKODA AUTOnavyše získala aj kapitálovú účasť na spoločnom podniku SAIC VOLKSWAGEN Automotive Company Limited.

Automobilka ŠKODA patrí k európskym priekopníkom na čínskom automobilovom trhu. Už v roku 1936 prevádzkovala značka v Ríši Stredu päť zastúpení. V polovici roka 2007 začala ŠKODA AUTOvýrobu vozidiel v Číne s modelom ŠKODA OCTAVIA, ktorý je srdcom značky. O rok neskôr začala v An-Tchingu v metropolitnom regióne Šanghaj lokálna výroba malého vozidla ŠKODA FABIA v tesnej spolupráci s partnerom SAIC VOLKSWAGEN Automotive Company Limited. V júni 2013 z linky zišiel miliónty automobil značky ŠKODA, vyrobený v Číne, Aktuálne sa modely tradičnej českej značky vyrábajú tiež v čínskych závodoch spoločnosti SAIC VOLKSWAGEN v Nan-ťing, I-Čeng a Ning-po. Doteraz predala značka v Číne viac ako 1,8 milióna vozidiel. Svojou účasťou na spoločnom podniku SAIC VOLKSWAGEN posilňuje ŠKODA ešte viac svoju pozície v Číne. Od roku 2007 zvýšila ŠKODA svoje ročné dodávky zákazníkom v Číne z 27 300 vozidiel na 281 700 vozidiel v roku 2015. To v súčasnosti predstavuje zhruba štvrtinu celkového odbytu značky. Od roku 2010 je Čína najdôležitejším trhom značky ŠKODA. V roku 2012 česká automobilka na čínskom trhu ponúkala tri modelové rady, dnes si zákazníci môžu vyberať zo šiestich rôznych modelov – od moxelového radu ŠKODA FABIA až po vlajkovú loď ŠKODA SUPERB.

Škoda, šr

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov