Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


BMW 2002 Hommage

Na prehliadke Concours d´Elegance v Pebble Beach sa zúčastnilo retro vozidlo BMW 2002 Hommage, ktoré spája modernú techniku s dizajnom 60-tych rokov.

O BMW 2002 Hommage sme vás už informovali. V období od 19. do 21. augusta tento koncept prezentovali tiež na akcii Concours d´Elegance v Pebble Beach. Táto prehliadka bola ideálnym miestom na predstavenie výnimočného konceptu.

V roku 1973 sa BMW 2002 turbo stalo prvým sériovo vyrábaným európskym vozidlom, ktoré malo preplňovanie turbodúchadlom. BMW 2002 patrilo k takzvanej generácii 02, ktorá bola predchodcom do súčasnosti vyrábanej triedy 3.

Príchod preplňovaných modelov zabezpečil automobilke cestu k športovým modelom a tiež k zisku titulu majstra sveta v pretekoch Formule 1. Práve preplňovaná pohonná jednotka bola prvým turbomotorom, s ktorým získal Nelson Piquet prvé miesto v hodnotení jazdcov v roku 1983.

BMW 2002 Hommage BMW 2002 Hommage

Výrazným doplnkom konceptu sú vytiahnuté blatníky, pod ktorými nájdeme 20-palcové disky v dvojfarebnom odtieni. To je tiež odkazom na pôvodné BMW 2002 turbo, ktoré malo kvôli širšiemu rozchodu dodatočné rozšírenie karosérie.

Najpriamejším odkazom na pôvodný model je bočná línia, ktoré prepožičiava konceptu športový dizajn. Karbónová linka fyzicky vedie okolo celého vozidla a rozdeľuje spodné a horné časti karosérie.

Frézované viaclúčové disky kolies pripomínajú pretekárske kolesá z minulosti a zlaté brzdové strmene dopĺňa logo M. Predná maska v sebe nezaprie pôvodnú myšlienku z modelu 2002 turbo. Na prednej kapote je stredová lišta modelov 02, ktorá obopína znak BMW.

BMW 2002 Hommage BMW 2002 Hommage

Vpredu umiestnené ľadvinky sú jednoznačným znakom automobilky už od prvých vozidiel z 30-tych rokov minulého storočia. Zlaté sfarbenie predných svetlometov je odkazom na 50. výročie predstavenia BMW 2002.

Je to tiež odkaz na pôvodné pretekárske svetlomety z minulosti. Zrkadlovo otočený nápis „turbo“ na prednom spojleri je dôkazom spojitosti s pôvodným modelom 2002 turbo. Tá však musela o tento dizajnový prvok po sťažnostiach vodičov idúcich pred BMW prísť.

Zadné obdĺžnikové svetlomety dizajnovo ohraničujú zadnú časť vozidla. Vnútorná štruktúra je viditeľná len po ich rozsvietení. V prípade vypnutia je vidieť len súvislý čierny pás. Pre nás je však sklamaním, že s podobným konceptom BMW do sériovej výroby nepočíta.

MM, BMW

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov