Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


BMW poodhalilo výrobu 3D modelu budúceho radu 5

BMW radu 5 je na trhu od roku 2010. Budúci rok je tak plánovaná jeho generačná obmena. Tá má priniesť konkurencieschopné vozidlo svojmu hlavnému konkurentovi, nedávno predstavenému Mercedesu-Benz triedy E.

BMW 5 spolu s Audi A6 ešte len čakajú na svojich nových nástupcov, aby dorovnali technologický pokrok tohtoročnej novinky Mercedes-Benz triedy E. BMW nenecháva nič na náhode a vyvíja novú generáciu 5 so všetkými dostupnými technológiami.

Nedávno automobilka odhalila, ako plne automatizovaná meracia technika vytvára 3D dátový model vozidla. Ten je potrebný pre rôzne účely, napríklad pre testy vo veternom tuneli alebo pre dotváranie dizajnových prvkov.

BMW 5 3D model BMW 5 3D model

BMW ako jedna z prvých automobiliek predstavila koncept plne automatizovaného systému meracej bunky. Voľne pohyblivé robotické „ruky“ vytvárajú 3D model s presnosťou menej ako 100 mikrometrov.

To sú sotva merateľné odchýlky. Tento medzistupeň je nasadený medzi vývojom vozidla a jeho sériovou produkciou. Podľa Eduarda Obsta, vedúceho geometrickej analýzy, je toto míľnik v optickej meracej technike. Zdĺhavé jednotlivé merania už nie sú potrebné, čo usporí čas a zvýši kvalitu výroby.

BMW 5 3D model BMW 5 3D model

V porovnaní s predchádzajúcim typom merania, v ktorom robot používal jediný senzor pre jednu stranu vozidla, je toto riešenie úspornejšie a rýchlejšie. Dva malé flexibilné roboty pracujú v súčasnosti optimálne v celom pracovnom rozsahu.

Roboty sú vybavené 2 snímačmi a zachytávajú jednotlivé plochy s veľkosťou približne 80×80 cm. Trojrozmerné plánovanie sa využíva v noci kedy môže byť meracia bunka využitá na plnú kapacitu. Nové BMW 5 má byť predstavené na budúcoročnom autosalóne v americkom Detroite.

MM, BMW

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov