Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Škoda Kodiaq sa začína odhaľovať

Široká maska ​​chladiča, atleticky tvarované plochy dverí a kryštalicky poňaté zadné svetlá sú prvými indíciami o dizajne SUV Škoda Kodiaq .

Kodiaq (3)  Kodiaq (2)

Nové SUV prichádza s veľkorysou ponukou priestoru, vysokou funkčnosťou, najmodernejšími asistenčnými systémami a inovatívnymi riešeniami v oblasti konektivity. Krátko pred svetovou premiérou modelu Škoda Kodiaq, ktorá sa uskutoční 1. septembra v Berlíne, ukázala česká automobilka obrázky detailov exteriéru svojho nového veľkého SUV, ktoré ponúkajú prvú ochutnávku toho, ako značka Škoda preniesla svoje tvaroslovie do segmentu SUV.  Škoda Kodiaq vie urobiť dojem: široká, trojrozmerne tvarovaná mriežka chladiča má výrazný, úplne svojbytný charakter. V kombinácii s nízkymi reflektormi, ktoré prvýkrát využívajú výhradne svetelné zdroje LED, dodáva prvému veľkému SUV značky nezmeniteľný vzhľad. Výrazne tvarované sú tiež boky a zadná časť. Plochy dverí sú tvarované atleticky, výrazná je aj zadná časť. Zadné skupinové svetlá, sériovo osadené svetelnými diódami LED, svietia v tvare písmena C, typickom pre vozidlá značky Škoda. Typická pre vozidlá značky Škoda je aj mimoriadna ponuka priestoru: so 720 až 2065 dm³ objemu (so sklopenými zadnými sedadlami) ponúka Škoda Kodiaq v päťdverovom vyhotovení najväčší batožinový priestor vo svojej triede.

Kodiaq (4)

Ako prvé vozidlo značky Škoda bude SUV v ponuke aj v sedemmiestnej verzii. Vďaka pozdĺžne nastaviteľným sedadlám s nastaviteľným sklonom operadiel je možné flexibilne reagovať na rôzne požiadavky na prepravu osôb i nákladu. Ak je vozidlo na želanie vybavený i sedadlom spolujazdca so sklopným operadlom, zmestia sa do auta predmety dlhé až 2,9 metra.

Vyššiu bezpečnosť a komfort zaistia najnovšie asistenčné systémy. So systémom Area View, ktorého širokouhlej kamery sa nachádzajú na prednej a zadnej časti vozidla a v krytoch vonkajších spätných zrkadiel, sa na palubnom monitore zobrazuje niekoľko kombinácií pohľadov z bezprostredného okolia vozidla. Okrem iného tiež virtuálny pohľad na vozidlo z vtáčej perspektívy a 180 ° zábery na priestor pred vozidlom a tiež za ním. Novinkou v portfóliu je tiež asistent pre jazdu s prívesom: Ak Škoda Kodiaq ťahá príves, prevezme systém riadenia pri pomalom cúvaní. Nový cúvacií asistent okrem toho vozidlo zabrzdí, ak za ním identifikuje prekážku.

Ďalšou inováciou na palube sú mobilné online služby Škoda Connect. Tie sa delia do dvoch kategórií: Služby Infotainment Online zaisťujú viac informácií a navigáciu v reálnom čase. Care Connect zasa slúži pre vzdialený prístup a pre asistenciu. Srdcom systému Care Connect je núdzové volanie v prípade nehody: Ak je aktivovaný airbag, automaticky do centrály núdzových hovorov odchádza takzvaný Emergency Call (e-Call).

Svetovú premiéru bude mať Škoda Kodiaq 1. septembra 2016 v Berlíne.

 

ŠKODA AUTO (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov