Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Unikátny elektromobil má dojazd vyše 600 km

Nissan predstavil prvý prototyp vozidla, ktoré poháňa palivový článok s pevnými oxidmi na svete.

Okrem olympiády sa v Brazílii uskutočnilo ďalšie mimoriadna podujatie. Nissan predstavil  prvý prototyp vozidla poháňaného palivovým článkom s pevnými oxidmi (Solid Oxide Fuel-Cell, SOFC) na svete, ktorý vyrába elektrinu z bioetanolu.

Prezident a CEO spoločnosti Nissan Carlos Ghosn uviedol: „Elektrický palivový článok na biopalivo ponúka dopravu, ktorá nezaťažuje životné prostredie. Predstavuje tiež podporu už existujúcej infraštruktúry a umožňuje lokálnu výrobu energie. V budúcnosti sa elektrický palivový článok na biopalivo stane užívateľsky ešte prívetivejším. So zmesou etanolu a vody sa manipuluje lepšie a bezpečnejšie než s väčšinou ostatných palív, pretože nevyžaduje budovanie novej infraštruktúry. Predstavuje obrovský potenciál pre podporu rastu trhu.“

 

Prototyp jazdí na 100-percentný etanol, ktorým sa nabíja batéria s kapacitou 24 kWh. Sústava zabezpečuje vozidlu dojazd viac než 600 km. Nissan bude s týmto prototypom vykonávať ďalšie prevádzkové testy na verejných cestách Brazílie.

Výskum a vývoj elektrického palivového článku na biopalivo oznámil Nissan už v júni. Hnacie ústrojenstvo je čisté a vysoko účinné. Zabezpečenie jeho dodávok je bezproblémové a jazdí na 100-percentný etanol alebo zmes etanolu a vody. Jeho emisie majú neutrálnu bilanciu CO2 a sú rovnako čisté ako atmosféra okolo nás. Elektrický palivový článok na biopalivo ponúka aj svižnú akceleráciu a tichú jazdu elektromobilu, rovnako ako nízke prevádzkové náklady, pričom sa pýši rovnakou dojazdovou vzdialenosťou, ako vozidlá s klasickými spaľovacími motormi.

nissane-NV200 2 (2)  nissan e-NV200 2 (1)

Bioetanol sa vyrába najmä z cukrovej trstiny a kukurice. Tieto palivá sú bežne k dispozícii v krajinách Severnej i Južnej Ameriky, kde existuje široko zavedená infraštruktúra. Vďaka ľahkej dostupnosti etanolu a nízkej horľavosti zmesi etanolu a vody nie je systém závislý alebo limitovaný existujúcou infraštruktúrou dobíjacích staníc, čo veľmi uľahčuje jeho zavádzanie na trh. V budúcnosti budú môcť ľudia zastaviť v obchodíku a kúpiť si palivo priamo pri pulte.

V snahe o automobilový svet s nulovými emisiami a s nulovým počtom smrteľných nehôd Nissan aj naďalej podporuje rozvoj inteligencie vozidiel a ich elektrifikáciu. Claim značky Nissan “Innovation that excites” prichádza ruka v ruke s víziou Inteligentné mobility. Tá sa sústredí na spôsob, akým sú vozidlá napájaná, poháňaná a stávajú sa súčasťou spoločnosti vďaka príjemnejšiemu zážitku z jazdy.

Nissan e-NV200 5 (2)  Nissan e-NV200 5 (1)

Elektrický palivový článok na biopalivo umožní realizovať koncept Nissan Intelligent Power, ktorý popri vyššej účinnosti a rozsiahlejšej elektrifikácii vozidiel sleduje aj cestu pôžitku z jazdy. Do tohto konceptu patria aj elektromobily s akumulátormi, Nissan LEAF a Nissan e-NV200, a systém e-Power, ktorého pohon sa skladá z exkluzívneho vysokokapacitného motora a z generátora elektrickej energie.

Nissan bude svojim zákazníkom aj naďalej ponúkať hodnotu, ktorá tkvie ako v používaní systémov umožňujúcich získavať elektrickú energiu z rozmanitých druhov paliva, tak v riešení otázok spojených s infraštruktúrou dodávok energie v každej oblasti sveta.

 

Nissan (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov