Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Jeep: 75 rokov dizajnu

Jeep poznáme vďaka nezabudnuteľnému Willysu z obdobia druhej svetovej vojny. Jeho jedinečný dizajnový podpis prednej masky je neoddeliteľnou súčasťou aj súčasných modelov značky.

Základnou DNA dizajnu Jeepu je predná maska chladiča, ktorá je tvorená 7 vertikálnymi medzerami. Po bokoch sú okrúhle svetlomety, ktoré však v súčasnosti už pri niektorých modeloch absentujú a nahradzujú ich horizontálne svetlomety.

Na každý model Jeepu je tak nezameniteľný pohľad a jednoznačné určenie príslušnosti k značke. Ďalším dizajnovým znakom sú podbehy kolies, ktoré majú miesto bežného okrúhleho tvaru lichobežníkový.

To sú dizajnové prvky, ktoré siahajú do minulosti. Tradičná mriežka boli už síce na prvých Willysoch, ale Ford neskôr predstavil pre prototypy americkej armády obdobný dizajn s 9-timi mriežkami.

Jeep 75 rokov dizajnu Jeep 75 rokov dizajnu

Americká armáda uprednostnila túto verziu z dôvodu lepšieho chladenia. Tento argument však nebol podmienený testami a tak prvé povojnové Jeepy sa vrátili k 7 otvorom. Tento dizajn tiež lepšie korešpondoval s okrúhlymi svetlometmi vedľa mriežky chladiča.

V priebehu desaťročí prešli dizajnové masky od 8 až k 13-tim mriežkam, výnimkou bol model Jeepster z rokov 1966 až 1973 s „klasickou“ 7-otvorovou mriežkou. Od roku 1998 však majú všetky modely kultovú mriežku chladiča so 7 otvormi.

Jeep 75 rokov dizajnu Jeep 75 rokov dizajnu

Existuje niekoľko tvrdení, prečo práve 7 otvorov. Niektorí hovoria, že je to z dôvodu 7 divov sveta, 7 kontinentov, 7 morí, 7 pilierov múdrostí alebo 7 farieb dúhy. To sa však už asi nikto nedozvie, čo inšpirovalo dizajnérov práve pre tento počet otvorov.

Jedno je isté, je to dizajnový prvok Jeepu, ktorý poznáme už viac ako 75 rokov. Zaraďuje sa tak napríklad k trojcípej hviezde Mercedesu-Benz, „obličkám“ BMW alebo sošky Spirit of Ecstasy na Rolls-Royce.

Ďalším výrazným prvkom sú pánty prednej kapoty, ktoré model Wrangler stále ponúka. Nie je to len dizajnový prvok, ale tiež technická dekorácia. Tá pracuje rovnako, ako pred 75 rokmi. Lichobežníkové podbehy kolies sú technickým prvkom.

Prvé Jeepy Willys nemali žiadnu ochranu podbehov. Lichobežníkové podbehy sú výhodne pri jazdu v off-roade. V modeli Wrangler dodnes nájdeme pásy, ktoré definujú maximálny možný uhol otvorenia dverí. Tie poznáme už od prvých Jeepov.

MM, Jeep

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov