Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Audi R8 LMS: 200 vyrobených kusov

Audi oslavuje míľnik v počte vyrobených kusov jedinečného R8 vo verzii LMS. Špeciálne vozidlo tak ukončilo svoju produkciu s poradovým číslom 200.

Audi popri výrobe „bežnej“ verzie R8 produkovalo tiež špeciál, ktorý bol zaradený ako verzia GT3. Prvý model R8 LMS prišiel na trh už v roku 2009. Za 7 rokov produkcie tak automobilka vyrobila malý počet vozidiel, ktorých cena bude v budúcnosti len stúpať.

Od roku 2009 bolo Audi zapojené do medzinárodných pretekov GT3. Pre účasť na podujatí však museli vyrobiť niekoľko kusov špeciálu, ktorý dostal cestnú homologizáciu. Tak vzniklo Audi R8 LMS.

Všetkých 200 kusov z modelu R8 LMS by po zoradení za sebou vytvorilo kolónu dlhú viac ako 900 metrov. Audi z verzie LMS vyrábalo už prvú generáciu. Jej produkčné čísla sa zastavili na „cifre“ 136. Z druhej generácie s prívlastkom LMS vyrobili od roku 2015 64 modelov.

Audi R8 LMS Audi R8 LMS

Generálny riaditeľ Quattro GmbH, Stephan Winkelmann, je hrdý, že Audi dosiahlo kvótu 200 vozidiel. Ku dnešnému dňu vyhrali Audi R8 LMS oboch generácii 28 majstrovských titulov po celom svete.

K tomu treba pripočítať 34 titulov v rôznych triedach, 9 víťazstiev v pretekoch 24 hodín a 3 úspechy v 12-hodinových pretekoch. Chris Reinke, vedúci oddelenia Audi Sport, prezradil, že po odhalení nového modelu v roku 2015 sa veľa teamov opäť rozhodlo pre Audi R8 LMS.

Posledný kus s poradovým číslom 200 vyrobili v júli v nemeckom Neckarsulme. Podvozok modelu R8 LMS vyrábali na mieste Bollinger Hofe, na rovnakej výrobnej linke ako bežnú verziu R8. Príbuznosť oboch modelov je vysoká. Pretekársky kus využíva až 50 % rovnakých komponentov vrátane, takmer bez zmeny upraveného, motora V10 FSI.

MM, Audi

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov