Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nissan ProPilot: autonómne vozidlo už tento rok

Nissan bude prvou japonskou značkou ponúkajúcou vozidlo s možnosťou čiastočne autonómnej jazdy. 

Japonské značky boli vždy pokladané za pokrokové automobilky, ktoré prišli s technológiami doposiaľ nepoužívanými. Autonómny prvok jazdy však dlho testovali a to by mohlo zaručiť jeho čo najlepšie začlenenie do reálnej premávky.

Koncom augusta príde na japonský trh nový model Nissan Serena, ktorý bude vybavený technológiou autonómneho riadenia ProPilot. Prvotné nadšenie však Nissan uzemnil tým, že systém je určený len pre použitie na diaľniciach pri jazde v jednom pruhu.

Ako je teda možné, že (pred 10-timi rokmi neznáma) automobilka Tesla, dokázala priniesť na trh autonómny model, zatiaľ čo dlhoročný výrobca s poprednými technológiami Nissan prinesie na trh vozidlo s autonómnym režimom len pre jazdu po diaľnici v jednom pruhu? Odpoveď necháme na vás.

Nissan Serena ProPilot Nissan Serena ProPilot

Systém ProPilot dokáže natáčať volantom, akcelerovať a brzdiť v plne autonómnej prevádzky, teda bez zásahu vodiča. Systém uľahčí jazdu pri dlhších presunoch po diaľnici alebo pri možnom náznaku mikrospánku.

ProPilot využíva technológiu pokročilého spracovania obrazu a dáva vozidlu pokyny zaisťujúce prirodzenú jazdu. Ovládanie systému je jednoduché. Prepínač na volante systém aktivuje alebo deaktivuje.

Po zapnutí systém automaticky reguluje odstup od vozidla idúceho vpredu s prihliadnutím na rýchlosť nastavenú vodičom. (rozsah od 30 do 100 km/h). Pre správnu funkciu udržiavania v pruhu musia byť správne namaľované pruhy na ceste.

Nissan Serena ProPilot Nissan Serena ProPilot

Po zabrzdení sa vozidlo opätovne nerozbehne, pokiaľ vodič nestlačí jemne pedál akcelerátora alebo prepínač systému. ProPilot bude zavedený tiež do ďalších vozidiel. V roku 2017 príde do ponuky európskeho Qashqaiu.

Neskôr sa plánuje uvedenie na trh v Číne a USA. Na rok 2018 je plánovaná druhá generácia, ktorá prinesie autonómnu jazdu vo viacerých pruhoch. V roku 2020 má byť predstavený systém ProPilot 3.0, ktorý zvládne autonómnu jazdu v uliciach miest a na križovatkách.

MM, Nissan

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov