Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


BMW Group plánuje plne autonómne vozidlá už v roku 2021

BMW Group sa spojila so spoločnosťami Intel a Mobileye aby vytvorili predpoklad pre autonómne vozidlo. Ich prvý výrobok má prísť na trh v roku 2021.

V týchto dňoch je internet plný informácii o prvej smrteľnej nehode, ktorá sa stala počas autonómne režimu Tesly. Či sa pri vyšetrovaní zistí, že bol na vine systém, alebo to bola len zhoda náhod, jedno je isté. Automobilky plánujú v tomto trende pokračovať a vyvíjať spoľahlivejšie systémy.

BMW sa preto spojilo so spoločnosťami Intel a Mobileye. Zástupcovia všetkých troch značiek prezentovali ich víziu o plne autonómnom automobile už v roku 2021. BMW patrí k popredným výrobcom vozidiel, Intel je priekopníkom na poli počítačov a technológii a Mobileye prosperuje v oblasti umelej inteligencie.

Spojenie týchto troch rozdielnych firiem tak môže podľa predpokladov zabezpečiť uspokojivé výsledky autonómneho režimu jazdy. Vízia je však jedna vec a skutočnosť bude odlišná od reality.

BMW plne autonómne vozidlo BMW plne autonómne vozidlo

Cesta k tomuto cieľu je zložitá a vyžaduje integráciu systémov od zámkov vo dverách až po dátové centrá. Základným bodom spolupráce je model BMW iNext, ktorý by mal dokázať jazdiť plne autonómne nielen na diaľnici, ale aj v mestách.

Zástupcovia spoločností prezradili, že technológie pre automatizovanú jazdu zaistia väčšiu bezpečnosť a jednoduchšie cestovanie. Máme však pripomienky k množstvu vozidiel, ktoré stále budú v tom čase v premávke bez autonómneho systému.

Hudbou budúcnosti je tiež umelá inteligencia, ktorá bude musieť reagovať aj na chyby vodičov iných vozidiel. Cieľom je umožniť vodičovi zložiť ruky z volantu (úroveň 3 v autonómnom jazdení) a prestať myslieť na riadenie a jazdu (úroveň 4).

Najvyššia úroveň 5 umožní jazdu automobilu bez prítomnosti vodiča. Spoločná platforma zúčastnených spoločností je navrhnutá pre úrovne od 3 do 5. Je tiež otvorená pre rôznych výrobcov vozidiel, ktorí sa budú chcieť do tohto projektu pridať.

MM, BMW

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov