Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Porsche otvorilo novú továreň na výrobu motorov

Porsche v súčasnosti produkuje nielen boxer motory, ale aj osemvalcové pohonné jednotky pre Panameru a Cayenne. Práve pre vysoký dopyt po týchto modeloch musí automobilka zvýšiť produkciu osemvalcových motorov.

Porsche už nie je známe len „plochými“ šesťvalcami, ale aj osemvalcovými pohonnými jednotkami. Tie tvoria časť predaja z modelov Panamera a Cayenne. Práve pre ich vysoký odbyt muselo Porsche postaviť novú prevádzku na výrobu týchto motorov.

Továreň je umiestnená v sídle Porsche, v Zuffenhausene. Oliver Blume, predseda výkonnej rady Porsche, doplnil, že nová prevádzka tiež pomôže celému koncernu Volkswagen. V novej továrni tak môžu vyrábať osemvalce do všetkých koncernových modelov.

Podľa predsedu dozornej rady Porsche, Uwe Huck, je Zuffenhausen správnym miestom pre novú motoráreň. Práve tu sa totiž pred 66 rokmi zrodila legenda, model 356. Ročne vyrobili 369 automobilov, ktoré ručne skladalo 108 zamestnancov.

Porsche nová motoráreň Porsche nová motoráreň

V novej továrni bude pracovať 400 zamestnancov, ktorí zvládnu vyrobiť denne až 200 osemvalcových pohonných jednotiek. Pre Porsche je motor tým najdôležitejším článkom vozidla, je to jeho „srdce“.

Porsche prezentuje novú motoráreň ako flexibilnú prevádzku. Nové pohonné jednotky budú na začiatku umiestnené v novej Panamere. Neskôr pribudnú ďalšie modely z koncernu a Cayenne.

Porsche nová motoráreň Porsche nová motoráreň

Montáž nového motora začína každých 3,5 minúty. Celá linka je dlhá 432 metrov. Pohonná jednotka prejde cez 71 výrobných operácii a trvá 6,2 hodiny, kým je celý proces výroby na konci. Pred prvou oficiálnou produkciou vyrobili v továrni 2 300 testovacích pohonných jednotiek.

Továreň začali stavať v roku 2014 a podlahová plocha je približne 10 000 m2. Na streche je fotovoltaický systém, ktorý generuje 242 500 kWh elektrickej energie ročne. To je úspora 105 tisíc ton CO2 ročne.

MM, Porsche

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov