Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Volkswagen: jednoduchšie parkovanie s Trailer Assist

Automobilky neustále inovujú prvky výbavy vo svojich modeloch. Tie nnes môžu mať vo výbave rôzne príplatky, ktoré boli pred pár rokmi nedostupné. Jedným z týchto prvkov je asistent pri cúvaní s prívesom.

Jazda s prívesom môže byť pre vodičov stresujúca. Obzvlášť náročné je cúvanie, pri ktorom musí byť vodič neustále v strehu a kontrolovať okolie ešte dôkladnejšie. S tým môže pomôcť asistent pri cúvaní s prívesom, ktorý začal nedávno ponúkať Volkswagen ako príplatkovú položku.

Tento voliteľný asistent pomôže pri manévrovaní s prívesom na parkoviskách, kempoch alebo kľukatých prístavných uliciach. Letná sezóna je totiž začiatkom obdobia dovoleniek a jázd s prívesmi.

Cúvanie s prívesom tak môže byť „utrpením“ aj pre dennodenných vodičov, ktorí však musia vytiahnuť príves práve pred letnou sezónou. Nový asistent Trailer Assist je odteraz dostupný v novom Passate, Tiguane a Tourane.

Práve s týmito vozidlami predpokladá automobilka najviac jázd s prívesom. Asistent šetrí vodičovi čas a hlavne nervy, ktoré v niektorých prípadoch môžu prispieť k zlému rozhodnutiu aj u skúsených vodičov.

Volkswagen deklaruje jednoduché ovládanie. Na úzkych cestách posádka aktivuje systém stlačením tlačidla a potom len stláča pedál akcelerátora alebo brzdy. O všetko sa postará Trailer Assist. Ten pomocou „joysticku“, ktorý ovláda vodič, presne zatáča s volantom.

Tento asistent vyžaduje elektrický posilňovač riadenia, ktorý zatáča volantom bez pomoci vodiča. Pomocou spätnej kamery vyhodnocuje systém uhol ohnutia oja a podľa toho vypočíta uhol natočenia volantu.

Systém funguje s akýmkoľvek modelom prívesu. Zložité manévre sa tak bez problémov stanú „detskou hrou“. Volkswagen prezentuje, že obdobné systémy, ktoré pomáhajú vodičom v každodennom živote, sú tým najdôležitejším cieľom vývoja.

MM, Volkswagen

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov