Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


BMW predstavilo koncept budúcnosti Mini a Rolls-Royce

Na výročie 100 rokov od vzniku spoločnosti BMW predstavila automobilka koncept „The Next 100“, ktorý prezentoval budúcnosť značky. Nedávno zástupcovia automobilky predstavili obdobný koncept pre vozidlá Mini a Rolls-Royce.

Koncept „The Next 100“ bol odvážnym činom automobilky BMW, ktorá tak prezentovala svoju víziu budúcnosti osobných vozidiel. Pri nedávnej premiére konceptu „The Next 100“ automobiliek Mini a Rolls-Royce môžeme predpokladať tiež obdobný smer dizajnu týchto značiek v budúcnosti.

Rolls-Royce Vision Next 100 predstavuje absolútny odklon od tradície značky, ktorý poznáme už niekoľko desaťročí. V prednej časti dominuje jediný a posledný znak bežných vozidiel Rolls-Royce, maska chladiča so soškou „Spirit of Ecstasy“.

BMW Vision Next 100 BMW Vision Next 100

V tomto roku ukončili podľa viacerých znalcov výrobu jedného z najlepších vozidiel na svete, modelu Phantom siedmej generácie. Po úspechu vozidiel Phantom Ghost, Wraith a Dawn môžeme očakávať novinku už na budúci rok s dizajnom, ktorý podľa automobilky zaznamená revolúciu.

Rolls-Royce plánuje plne autonómnu budúcnosť vozidiel, ktorá však ponechá citovú väzbu majiteľa k svojmu vozidlu. Podľa značky je koncept Vision Next 100 len jedným z mnohých návrhov vízie automobilky.

Rolls-Royce Vision Next 100 Rolls-Royce Vision Next 100

Od vzniku značky v roku 1905 je soška Spirit of Ecstasy jednoznačným a neprehliadnuteľným znakom Rolls-Roycu. To sa nemení ani pri koncepte Vision Next 100. Kolesá sú umiestnené v samostatných blatníkoch, ktoré „obaľujú“ celé pneumatiky.

Dizajn tak trocha pripomína modely z minulosti, ktoré mali viditeľné časti nápravy. Bočný profil prezradí dlhú prednú kapotu a krátke previsy vpredu a vzadu. Koncept má len dvojicu dvier. Zadnej časti dominuje prázdny priestor medzi zadnými kolesami, ktorý prispieva k lepšej aerodynamike.

Rolls-Royce Vision Next 100 Rolls-Royce Vision Next 100

Interiér je obdobne luxusne zariadený, ako ho poznáme zo súčasných vozidiel Rolls-Royce. Nenájdeme tu volant, ale pohodlné kreslo. Rolls-Royce tiež ponúkne vankúše, ktoré zabezpečia bezkonkurenčné pohodlie na palube.

Palubná doska obsahuje veľký OLED displej, ktorý môže zobrazovať cieľ cesty, naplánované stretnutia alebo len zábavné programy. Pohovka je čalúnená hodvábom ako najluxusnejším materiálom. Rozmery vozidla sú veľmi impozantné, na dĺžku meria 5,9 metra a je vysoké 1,6 metra.

Rolls-Royce Vision Next 100 Rolls-Royce Vision Next 100

Koncept stojí na 28-palcových kolesách, ktoré sú veľmi úzke. Každé jedno koleso je vytvorené zo 65 kusov hliníka. Zostáva nám už len počkať na nástupcu legendárneho Phantoma, ktorý by mal priniesť do reálnej podoby niektoré prvky z tohto konceptu.

Obdobný počin predstavili tiež zástupcovia automobilky Mini. Mini Vision Next 100 je obrazom budúcnosti značky, ktorá sa špecializuje na malé modely. Koncept je tiež odpoveďou na mobilitu v mestách na najbližšie desaťročia.

Mini Vision Next 100 Mini Vision Next 100

Vozidlá Mini budú podľa predstaviteľov značky ešte viac osobitnejšie a jedinečnejšie. Osobitý pohľad na car-sharing prinesie zdieľanie vozidiel Mini medzi generáciami a ešte lepší prístup k mobilite v mestách.

Jedinečným dielom je otváranie dvier. Predné sa otvárajú pod uhľom mierne dopredu a zadné sa posunú smerom dozadu. Krátke previsy vpredu a vzadu opticky predlžujú vozidlo a prinášajú viac priestoru do interiéru.

Mini Vision Next 100 Mini Vision Next 100

Ten má v strede veľký digitálny monitor, ktorý je podľa tradície automobilky kruhový. Displej môže zobrazovať rôzne údaje a meniť farebné podsvietenie. V koncepte Mini Vision Next 100 je voči Rolls-Roycu prítomný volant. Automobilka tak aj v budúcnosti plánuje ponechať riadenie na majiteľoch.

MM, BMW

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov