Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Setra oslavuje 65 rokov

Autobusom sa na tomto portáli príliš nevenujeme. Zvláštnu pozornosť si však zaslúži automobilka Setra, ktorá patrí pod koncern Daimler. V tomto roku totiž oslavuje 65 rokov od svojho založenia.

Presne pre 65 rokmi, v roku 1951, položili zakladatelia Setry základný kameň pre budúce generácie linkových a diaľkových autobusov Setra. Tie sú v súčasnosti známe po celom svete a ich obľuba každým rokom rastie.

Od začiatku produkcie predala automobilka viac ako 107 tisíc autobusov. V oblasti bežných osobných vozidiel to nie je vysoké číslo, ale ročné predaje autobusov sú diametrálne odlišné od počtu predaných osobných vozidiel.

Setra 65 rokov Setra 65 rokov

Za posledných 65 rokov preukázala značka priekopnícku silu a jej 6 modelových tried zmenilo tvár európskej autobusovej a autokarovej dopravy. Inžinieri z nemeckého Ulmu priniesli do tohto druhu dopravy nové trendy a poznatky.

Trieda Setra TopClass a ComfortClass je výnimočná medzi zájazdovými autobusmi. Tie majú elegantné a dizajnovo tvarované sedadlá, komfortné prvky vybavenia alebo panoramatickú strechu pre každého cestujúceho.

Setra 65 rokov Setra 65 rokov

V roku 1951 predstavili prvý typ S 8, ktorý dal základ značke Setra (Selbsttragend – nemecky samonosná). Prvý autobus tak mal samonosnú karosériu, ktorá bola v tej dobe veľmi výnimočná.

Séria 10 predstavovala zájazdové, linkové ale aj mestské autobusy. V roku 1967 predstavili sériu 100, ktorá zahŕňala 5 modelov. Prechod od triedy 10 k triede 100 predstavoval ďalší krok k novým trendom v oblasti autobusov.

Setra 65 rokov Setra 65 rokov

Na 25. výročie predstavili sériu 200 so 6 rôznymi modelmi. Do štandardnej výbavy sa dostali predné brzdové kotúče. V tejto triede oslávil premiéru nový ventilačný systém cross-flow, ktorý bol tiež v sériovej výbave.

V roku 1991 predstavili sériu 300, ktorá priniesla na trh nový zrkadlový systém alebo nový zakrivený dizajn hneď za vodičovým miestom. Ďalším dôležitým znakom série 300 bol ergonomický „kokpit“ vodiča.

O 10 rokov neskôr prišla na trh séria 400. Tá má až 20 rôznych modelov vrátane 2 pre USA a 2 s prevádzkou na pravostranných cestách. Najnovšou generáciou 500 sú vlajkové lode automobilky, ktoré ponúkajú najlepšie vlastnosti v oblasti bezpečnosti alebo efektivity.

MM, Daimler

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov