Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Koncept BMW 2002 Hommage

Na tohtoročnom podujatí Concorso d’Eleganza Villa d’Este predstavilo BMW koncept vozidla 2002 Hommage, ktorým vzdáva poctu jednému z najvýraznejších modelov histórie značky: BMW 2002 turbo.

BMW bolo po druhej svetovej vojne v ohrození a len niekoľkými krokmi sa dostalo z červených do čiernych čísel. Modelový rad 02 pomohol značke naštartovať predajné úspechy a vytvoril základ priaznivcov pre budúcu generáciu 3.

Model 2002 bol špičkovým vozidlom, ktoré bolo v Európe dostupné tiež s preplňovaným zážihovým motorom. Pred 50 rokmi tak bola verzia turbo prvým, sériovo predávaným vozidlom v Európe s preplňovanou pohonnou jednotkou.

Šéf dizajnu BMW Automobile, Karim Habib, prezradil, že koncept 2002 Hommage je modernou interpretáciou ikony z celej histórie značky BMW. Technológia preplňovania tiež priniesla automobilke úspechy v motoršporte.

BMW 2002 Hommage BMW 2002 Hommage

Kompaktné rozmery konceptu s dlhým rázvorom a krátkymi prevismi sú typickým znakom automobilov BMW už od nepamäti. Aerodynamiku zlepšuje veľký spojler vpredu, vzadu a vetracie otvory v zadnej časti vozidla.

Pre 50. roky typickú chrómovú líniu nahradil v koncepte karbónový pruh, ktorý opticky rozdeľuje karosériu. Matne lakovaná je strecha, kapota a kryt batožinového priestoru. Tento odtieň prebral koncept z pretekárskych vozidiel, aby lakovanie neodrážalo žiariace slnko.

Spodná časť je vyvedená do lesklej farby Space Race Metall. Svetlomodrý metalizovaný odtieň mení sfarbenie podľa uhlu dopadajúceho svetla od fluoreskujúcej modrej po sivú. Bočný profil prezradí tvarované blatníky.

BMW 2002 Hommage BMW 2002 Hommage

Tie odkazujú na homologizačnú verziu 2002 turbo, ktorá mala široký rozchod kolies a natiahnuté blatníky. Automobil stojí na 20-palcových diskoch s dvojfarebným lakovaním a viaclúčovým dizajnom.

Brzdové strmene sú lakované do zlatej farby a majú logo M. V strede prednej kapoty je široký „prelis“, ktorý vyúsťuje pri znaku BMW. Svetlomety konceptu sú obdobne samostatné, ako v prípade pôvodnej verzie 2002 turbo.

Zlaté svetlo bude odkazom na reflektory športových vozidiel z minulosti. Spojovacia čierna línia vytvára širší dojem z vozidla pri pohľade spredu. Smerovky sú v samostatnom karbónovom držiaku.

BMW 2002 Hommage BMW 2002 Hommage

Predný spojler, ktorý dominoval na automobiloch v 70. rokoch, je prítomný tiež na koncepte spolu so zrkadlovo otočeným nápisom „turbo“. Zadnej časti dominujú veľké plochy, ktoré sú horizontálne predelené.

Zadné svetlomety sú inšpirované modelom 2002 turbo, majú štvorcový tvar a sú umiestnené na bokoch vozidla. Znak BMW je umiestnený medzi svetlami vpravo vedľa priestoru na evidenčné číslo. Súčasťou karbónového difúzora sú dvojité koncovky výfuku.

MM, BMW

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov