Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Škoda Atero: automobil od "škodováckych" učňov

Team 26 žiakov zo Stredného odborného učilišťa strojárenského Škoda Auto predstavil svoju štúdiu kupé na báze modelu Škoda Rapid Spaceback. Vozidlo je upravené podľa najnovších trendov pre mladých.

Škoda Auto dáva rôzne príležitosti mladým žiakom zo svojho učilišťa v Mladej Boleslavi. V súčasnosti predstavili koncept Škoda Atero, ktorý stojí na základoch modelu Rapid Spaceback. Tento unikát je už tretím vozidlom, ktorý vznikol v rámci aktivít Škoda Akadémie.

Člen predstavenstva Škoda Auto za oblasť výroby, Michael Oeljeklaus, je hrdý na študentov učilišťa. Tí podľa neho ukazujú, čo dokážu spraviť. Do práce sa žiaci a žiačky pustili so ctižiadosťou a výsledok podľa jeho slov stojí za to.

Plne funkčný unikát pokračuje v tradícii Stredného odborného učilišťa strojárenského, ktoré sa zapája do rôznych podobných projektov. Prvý predstavili už v roku 2014. Koncept kabrioletu CitiJet bol prvým obdobným výtvorom, po ktorom v roku 2015 nasledoval pick-up Funstar.

Škoda Atero Škoda Atero

Obe vozidlá vyvolali ohlas. Cieľom projektu je podľa automobilky podporiť umenie žiakov a ich osobný rozvoj. S prácami na Škode Atero začali žiaci na konci minulého roka. V teame bolo 26 študentov, 22 chlapcov a 4 dievčatá.

Projekt spotreboval približne 1 700 pracovných hodín. Škoda Atero je dvojdverový automobil s dĺžkou 4,3 metra. Technický základ, z ktorého vychádza, už nie je možné prakticky ani identifikovať. B-stĺpiky boli presunuté dozadu a C-stĺpiky sú viac sklonené.

Strecha sa zvažuje skôr a spodná línia okien za dverami rastie dohora. Predná kapota má vetracie otvory. Na zadných batožinových dverách je malý spojler. Žiaci tiež upravili zadné koncové svetlomety.

Škoda Atero Škoda Atero

V zadnom nárazníku sú integrované veľké koncovky výfuku z modelu Octavia RS. Predný nárazník má zväčšený otvor pre vstup chladiaceho vzduchu. Predné svetlá majú technológiu LED a červené podsvietenie.

Na pohon slúži motor 1,4 TSI s výkonom 92 kW (125 k), ktorý prenáša krútiaci moment cez 7-stupňovú automatickú prevodovku DSG. Automobil stojí na 18-palcových diskoch v dizajne „Turini“, ktoré prebral z modelu Octavia. Na nich sú obuté pneumatiky s rozmerom 225/35.

Škoda Atero Škoda Atero

Exteriér je lakovaný do čierneho odtieňu Black Magic, krídlo alebo prahy majú červenú farbu Corrida. V interiéri dominuje červené ambientné osvetlenie s bodovými LED. Soundsystém má výkon 1 800 W a využíva 14 reproduktorov. V batožinovom priestore je umiestnený subwoofer, ktorý produkuje 400 W.

MM, Škoda

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov