Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Opel Astra aj s najvýkonnejším vznetovým motorom

Opel Astra minulej generácie vážil až príliš veľa, a tak v ponuke musel byť tiež 2,0-litrový biturbo vznetový motor. Aktuálne generácia citeľne schudla. Na obdobné dynamické parametre jej preto postačí dvakrát preplňovaná pohonná jednotka so zdvihovým objemom 1,6 litra.

Pre zabezpečenie dynamických parametrov musí výrobca buď znížiť pohotovostnú hmotnosť alebo zvýšiť maximálny výkon motora. Opel s minulou generáciou Astry musel priniesť do ponuky výkonnejší biturbo vznetový motor.

Súčasná generácia však voči predchodcovi schudla v priemere o 200 kg, a tak jej na obdobné alebo aj lepšie dynamické parametre postačí menší motor. Pohonná jednotka so zdvihovým objemom 1,6 litra disponuje maximálnym výkonom 118 kW (160 k).

Opel Astra 1,6 CDTI BiTurbo Opel Astra 1,6 CDTI BiTurbo

Maximálny krútiaci moment vrcholí hodnotou 350 Nm pri 1 500 ot./min. V kombinácii s nízkou pohotovostnou hmotnosťou tak tento motor postačuje na dynamické parametre predchodcu s dvojlitrovým vznetovým biturbo motorom.

Motor je spojený so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou. Model s touto pohonnou jednotkou zrýchli z 0 na 100 km/h za 8,6 sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť 220 km/h. Zrýchlenie z 80 na 120 km/h zvládne nová Astra 1,6 BiTurbo CDTI za 7,5 sekundy.

Opel Astra 1,6 CDTI BiTurbo Opel Astra 1,6 CDTI BiTurbo

Priemerná spotreba podľa automobilky je len 4,0 l/100 km a emisie CO2 na úrovni 106 g/km. Nový motor je v ponuke pre hatchback a aj pre verziu kombi. V ponuke novej Astry sú tiež jedinečné IntelliLux LED svetlomety. Cena päťdverovej Astry 1,6 BiTurbo CDTI začína na 27 310 €.

MM, Opel

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov