Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Novinka vo vzdelávaní – Automobilová JUNIOR akadémia 2016

Iniciatíva Zväzu automobilového priemyslu, konkrétne jeho prezidenta Juraja Sinaya, ktorej cieľom je motivovať žiakov k štúdiu technických odborov dostala definitívnu podobu.

Spoločný projekt v týchto dňoch predstavili – Zväz automobilového priemyslu Slovenskej republiky (ZAP SR), automobilky Volkswagen Slovakia, PSA Groupe Slovakia a Kia Motors Slovakia spolu so Strojníckou fakultou STU v Bratislave, Materiálovotechnologickou fakultou STU v Trnave a Žilinskou univerzitou v Žiline.

Vzdelávanie1

Ambíciou projektu je priblížiť hravou formou mladým ľuďom štúdium technických odborov a otvoriť verejnú a odbornú diskusiu na tému ohrozenia konkurencieschopnosti priemyslu nezáujmom o štúdium technických odborov. Prvý ročník AJA sa otvára v mestách sídiel výrobných závodov slovenských automobiliek v Trnave 11.7.-15.7.2016, Žiline 25.7.-29.7.2016 a Bratislave 22.8.-26.8.2016. Týždenný vzdelávací a zážitkový program AJA je určený žiakom, ktorí ukončili štúdium v siedmom a ôsmom ročníku základných škôl. Časť programu bude prebiehať na akademickej pôde a časť priamo vo výrobnom závode. V každom kurze predpokladáme sto detí. Čiže tristo detí sa bude môcť tohto leta oboznámiť s problematikou výroby automobilov. Účastnícky poplatok za jedno dieťa je 60 eur.

Podľa analýzy potrieb trhu práce Slovensko potrebuje 31% absolventov škôl s vysokoškolským vzdelaním. Na štúdium na VŠ sa však zo stredných škôl hlási viac ako 60% absolventov SŠ. Zarážajúca je skutočnosť, že viac ako 55% absolventov VŠ nie je 4 roky po skončení VŠ zamestnaných v odbore, ktorý vyštudovali. Podľa analýzy ZAP SR viac ako 30% študentov na VŠ študuje odbory, ktoré trh práce nepotrebuje. To v prepočte na náklady na ich vzdelávanie znamená ročne viac ako 140 miliónov euro vynaložených zbytočne. Alarmujúcou je tiež skutočnosť, že zamestnávateľom do dôchodku ročne odíde viac ako 33 000 kvalifikovaných pracovníkov, zo stredných škôl však vyjde iba 5 000 pracovníkov s potrebnou kvalifikáciou.

Napriek skutočnosti, že sa na Slovensku vyrába najviac áut na jedného obyvateľa, o technické vzdelanie nie je záujem a všetkým automobilovým podnikom chýba dostatok kvalifikovaných pracovníkov. Preto partneri projektu deklarujú potrebu pokračovať v úsilí smerujúcemu k odstraňovaniu nesúladu medzi vzdelávaním a potrebami pracovného trhu a sformulovali výzvu, ktorú adresujú vláde SR.
Automobilová Junior akadémia je reakciou na aktuálnu situáciu v priemysle a celospoločenskú potrebu zvýšenia počtu kvalifikovaných zamestnancov s technickým vzdelaním. Chceme upozorniť aj širokú verejnosť na túto skutočnosť a aj týmto spôsobom zoznamovať žiakov so svetom vedy a techniky,” povedal Juraj Sinay.

Na novú, atraktívnu formu vzdelávania môžete svoje deti prihlásiť od 23. mája, kedy je štart registrácie.

Všetky potrebné informácie spolu s prihlasovacím formulárom nájdu záujemcovia na webovej stránke www.ajakademia.sk

jp

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov