Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Donkervoort D8 GTO-RS – raketa pre bohatých

Na víkend sme pre vás pripravili ďalšiu lahôdku z oblasti superšportov. Za názvom D8 GTO-RS sa skrýva automobilový skvost z dielní spoločnosti Donkervoort.

Donkervoort sa, podobne ako viacero jeho konkurentov, v minulosti preslávil reinkarnáciou kultového športiaku Lotus 7.  Časy sa však zmenili a k ladeniu klasiky postupom času pribudli vlastné kreácie na tému superšportu. Predchodcovia dnes predstavovaného modelu získali v rokoch 2004 a 2006 niekoľko rekordov na známom „zelenom pekle“ v Nürburgringu a novinka plánuje v tejto tradícii samozrejme pokračovať.

Na pohon krásavca slúži prepĺňaný päťvalec 2,5 TFSI. Dodajme, že na finálnom ladení motora sa podieľala aj spoločnosť Bosch, ktorá má v tejto oblasti bohaté skúsenosti.

Donkervoort D8 GTO-RS Donkervoort D8 GTO-RS

Donkervoort jeho presný výkon zatiaľ neprezradil, no už počiatočné hodnoty sú impozantné. V najnovšom modeli značky, RS3,  totiž pohonná jednotka poskytuje maximálny výkon 270 kW (367 k) a maximálny krútiaci moment 465 Nm. K dispozícii je tiež funkcia launch control. Motor spĺňa emisnú normu Euro 6, vďaka čomu dostal schválenie do bežnej premávky.

Donkervoort D8 GTO-RS Donkervoort D8 GTO-RS

Upravený podvozok dostal v porovaní s predchodcom širší rozchod kolies a nové tlmenie.

Model D8 GTO-RS je najľahším a najrýchlejším vozidlom z dielne Donkervoort, ktorý bol doposiaľ postavený. Prvé dodávky automobilov prebehnú už toto leto. Zatiaľ je naplánová limitovaná edícia iba 40 kusov, a tak budú mať budúci majitelia v garáži skutočný unikát. Pred uvedením na trh novinku testovalo 21 zástupcov spoločnosti Donkervoort, ktorí ho odporučili na priamy predaj. Chceli by ste ho? Tak si pripravte minimálne 151 173 €.

MM, Netcarshow

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov