Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Novinka pre motocykle BMW

Značka BMW je známa nielen výrobou špičkových automobilov, no patrí aj popredným producentom motocyklov. Aktuálne pre svoje stroje pripravila núdzové tlačidlo SOS.

Motocyklista je na „ľahkom“ stroji zraniteľnejší, ako vodič vo svojom vozidle. Zranenia sa motocyklistom nevyhýbajú a nezriedka končia smrťou. BMW chce počet úmrtí motocyklistov znížiť a dopomôcť k tomu má aj nové bezpečnostné tlačidlo.

Inteligentné tiesňové volanie je určené na privolanie pomoci po nehode alebo páde motocyklistu najrýchlešie, ako to je možné. V prípade zranení motocyklistov rozhodujú sekundy, a tak je rýchli príjazd pomoci možnosťou, ako znížiť počet úmrtí na cestách.

Po nehode systém eCall automaticky zavolá záchrannej službe a určí polohu nehody. Systém eCall na medzinárodnej úrovni po prvýkrát použili v roku 2011 a odvtedy sa záchranné zložky dokážu dostať k dopravnej nehode o 40 až 50 % rýchlejšie.

Európska komisia odhaduje, že systém eCall každoročne zachráni až 2 500 ľudských životov a približne 26 miliárd €. BMW začalo používať eCall v Európe už v roku 1999. V roku 2007 ho rozšírili na bezhraničný systém privolania prvej pomoci.

BMW eCall motoyckle BMW eCall motoyckle

Od roku 2018 bude tento systém povinný pre všetky nové vozidlá. Od modelového roku 2017 bude eCall v sériovej výbave motocyklov BMW. Inteligentné tiesňové volanie má 3 možné scenáre použitia.

Prvým je automatické spustenie v prípade ťažkej dopravnej nehody. Ak motocyklista neodpovedá, k miestu nehody je privolaná záchranná služba. V tomto prípade už motocyklista nemôže prebiehajúci hovor zrušiť.

Druhou možnosťou je automatické privolanie prvej pomoci pri ľahších dopravných nehodách, kedy motocyklista komunikuje a dispečer usmerňuje jeho kroky. Posledným scenárom je ručné spustenie systému stlačením tlačidla SOS.

Na druhej strane linky sa ozve dispečer, ktorý naviguje jazdca v jeho správnych krokoch. Núdzové volanie sa automaticky nespustí pri dopravných nehodách pri nízkej rýchlosti alebo pri páde motocykla v stacionárnej polohe.

Tlačidlo SOS je na pravej strane riadidiel. Spolu s ním je na tejto strane tiež mikrofón a reproduktor. Senzory na motocykli rozpoznajú dopravnú nehodu a detekujú brzdné spomalenie.

MM, BMW

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov