Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Opel s bezpečnostnými pásmi od roku 1973

Bezpečnostné pásy sú už viac ako 2 desaťročia povinné pre všetky miesta vo vozidle. Výrobcovia si ich bezpečnostnú dôležitosť uvedomujú a ponúkajú ich ešte dlhšie, ako sú povinné. Opel ich do sériovej výroby zaradil pred vyše 40 rokmi.

Povinnosť zapnúť si bezpečnostný pás je v Európskej Únii od roku 1993. Predpisy jednotlivých krajín sú však rozdielne a v niektorých krajinách bola táto povinnosť dlhšie. V Nemecku je povinnosť používať bezpečnostné pásy presne 40 rokov.

Opel však myslel na bezpečnosť o niekoľko rokov skôr a tak už v roku 1973 ponúkal bezpečnostné pásy ako štandardnú výbavu vo všetkých svojich modeloch. V sérii boli bezpečnostné pásy v Kadette B Rallye už od roku 1967.

Opel bezpečnostné pásy Opel bezpečnostné pásy

O rok neskôr boli ako voliteľná výbava dostupné v modeloch Kadett, Admiral, Diplomat a Commodore GS. V roku 1974 propagoval Opel bezpečnostné pásy ako nevyhnutný bezpečnostný prvok.

V programe Opel Safety Vehicle 40 poukazovali na modeli Kadett C výhodu bezpečnostných pásov. Automobil rozbehli na rýchlosť 65 km/h a čelne ho nechali naraziť do prekážky. Kadett C mal tiež polyuretánovú penu v prednom nárazníku, brzdové svetlo za zadným sklom, dvojdielne spätné zrkadlo a bezpečnostné pásy na všetkých 4 miestach na sedenie.

Prieskum na nemeckých cestách 12 mesiacov po zavedení povinného používania bezpečnostných pásov však prezradil, že ich cestujúci používajú len v 39 % prípadoch. Tento odstrašujúci prieskum však neskôr zvýšil percentá v priebehu ďalších rokov.

Opel bezpečnostné pásy Opel bezpečnostné pásy

V roku 1984 zaviedli pokutu 40 mariek za nepoužitie pásov a počet cestujúcich s pásmi vzrástol na 60 až 90 %. Podľa posledného prieskumu spoločnosti Dekra z roku 2014 je na predných sedadlách pripútaných 97 % cestujúcich a na zadných sedadlách 94 % cstujúcich.

Bezpečnostné prvky vo vozidlách Opel postupne pribúdali do sériovej výbavy. Astra F v roku 1991 dostala ako prvý Opel predpínače pásov. V roku 1995 bol Opel prvou nemeckou automobilkou, ktorá mala v sériovej výbave všetkých modelov airbag vodiča a plnohodnotný airbag spolujazdca.

MM, Opel

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov