Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Volkswagen Golf GTI na Techno Classica

Volkswagen Golf oslavuje 40 rokov od predstavenia prvého športového Golfu s prívlastkom GTI. Na výstave automobilov Techno Classica v Essene predstavili niekoľko starých modelov z rôznych generácií.

Výstava Techno Classica hostila významnú legendu. Volkswagen tu predstavil pri príležitosti osláv 40 rokov od prvého modelu Golf GTI niekoľko skvelých kúskov.

Na začiatku plánovala automobilka postaviť len približne 5 000 upravených Golfov GTI. Postupne sa však stal model tradíciou a od roku 1976 už vyrobili takmer 2 milióny Golfov GTI. V súčasnosti je na trhu jeho siedma generácia.

Prvým predstaveným bol Golf GTI prvej generácie. Štvorvalec so zdvihovým objemom 1,6 litra má maximálny výkon 81 kW (110 k). Tento konkrétny kúsok je od majiteľa z Holandska. Ide o jeden z prvých modelov a pôvodne slúžil ako predvádzacie vozidlo.

V súčasnosti je vo vlastníctve Porsche Centrum Gelderland. Druhým predstaveným bol Golf I GTI Trainee Project. Automobil z roku 1983 má 1,8-litrový štvorvalec s výkonom 82 kW (112 k). Tento model bol predstavený tesne pred nástupom druhej generácie.

Ďalším vozidlom bol Golf II GTI s 1,8-litrovým motorom a výkonom 130 kW (176 k). Konkrétny kúsok bol upravený pre športové podujatie skupiny A. Pohotovostná hmotnosť je len 880 kg a Volkswagen s ním súťažil na WRC v roku 1986.

Volkswagen Golf GTI Rallye Volkswagen Golf GTI 3 TDI

Štvrtým predstaveným je prvý vznetový derivát s prívlastkom GTI. Golf tretej generácie Edition 20 oslavoval 20 rokov od predstavenia prvého modelu GTI. Známe TDI so zdvihovým objemom 1,9 litra ponúkalo 81 kW (110 k).

Golf GTI piatej generácie s prívlastkom Need for Speed postavili v roku 2008. Štvorvalec so zdvihovým objemom 2,0 litra produkoval 147 kW (200 k). Tento kúsok postavili v spolupráci s výrobcom počítačových hier Electronic Arts. V interiéri nájdeme 3 herné konzoly.

Predposledným predstaveným bol Golf GTI Roadster Vision Gran Turismo, ktorý vyrobili v roku 2014. Automobil mal 3,0-litrový šesťvalec s výkonom 370 kW (503 k). Pôvodne existoval len vo virtuálnom svete hry Gran Turismo 6.

Volkswagen Golf GTI Worthersee Volkswagen Golf GTI Clubsport

Realitou sa však stal na zraze Wörthersee v roku 2014. Vozidlo zrýchli z 0 na 100 km/h za 3,6 sekundy a maximálna rýchlosť je 309 km/h. Posledným predstaveným bol Golf GTI VII Clubsport. Súčasný model ponúka z 2,0-litrového štvorvalca 195 kW (265 k).

Clubsport bol predstavený pri príležitosti výročia 40 rokov od prvého Golfu GTI. S funkciou overboost vyprodukuje výkon 213 kW (290 k), ktorý je dostupný 10 sekúnd. Edícia Clubsport má nový predný nárazník, zadný spojler, difúzor a bočné prahy.

MM, Volkswagen

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov