Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


ŠKODA Felicia sa vracia ako kabriolet!

Ak škodovke v portfóliu niečo chýba, tak je to práve kabriolet. Inžinieri z Mladej Boleslavi si to uvedomili a pripravili pre nás milé prekvapenie, v ktorom načreli hlboko do histórie českej značky.

Text: Juraj Hrivnák, foto: archív

Mladšie generácie si Feliciu pamätajú ako prelomového nástupcu Škody Favorit, ktorých ešte dosť behá aj po našich cestách. Prvá Felicia sa však vyrobila v roku 1 959 a bol to nádherný kabriolet. Práve na tú chce ŠKODA nadviazať so svojim novým modelom.

02-skoda-felicia

Pochopiteľne, že nové auto musí dostať novú techniku a k tomu aj nejaké Simply Clever riešenia, aby bolo všetko v súlade so súčasnými modelmi. ŠKODA zatiaľ zverejnila iba jednu snímku, no je zrejmé, že nová Felicia preberá dizajnové prvky modelu Rapid (toho súčasného). Novinkou je však otváracia strecha. Tá sa ovláda elektronicky až do rýchlosti 30 km/h, pričom jej zloženie/natiahnutie trvá len 21 sekúnd. Karosériu inžinieri dodatočne vystužili, aby sa vplyvom straty pevnej strechy nadmerne nekrútila. Tuhosť Felicie je tak oproti Rapidu nižšia len o 14 percent, čo je skvelý výsledok. Na pohon budú slúžiť nové pohonné jednotky. Všetko sa začína charizmatickým trojvalcom 1,0 TSI s výkonom 88 kW (120 k). Ten by mal postačovať labužníkom, ktorí sa nikam neponáhľajú a radšej si užívajú vietor vo vlasoch a príjemný zvuk trojvalca. Kombinovať sa bude so šesťstupňovým manuálom alebo sedemstupňovou prevodovkouo DSG. Nezabudlo sa ani na dynamickejšie orientovaných ľudí. Pre nich je tu technika z VW Polo GTI, a teda 1,8-litrový turbo štvorvalec s výkonom 142 kW (192 k) spojený výlučne z manuálom. O naftových motoroch zatiaľ konkrétne informácie nie sú. Vieme len, že do budúcnosti sa počíta aj so zatiaľ nešpecifikovaným vznetovým motorom.

Skoda Felicia

Na záver spomeňme ikonické Simply Clever riešenia, ktorými sa moderné škodovky preslávili. Felicia bude prvým modelom značky ŠKODA, ktorý bude používať Full LED predné svetlomety. Keďže je orientovaná skôr na pôžitkárov, pre nich je v batožinovom priestore pripravený špeciálne upravený kompresor, ktorý má dvojaký účel. Buď slúži spolu s opravnou sadou na nafukovanie kolesa, alebo sa s ním pomocou dodávaných redukcii dajú nafukovať plážové matrace či lopty. To je pre kabriolet perfektná výbava! Škoda Felicia je zároveň (dosť netradične) vybavená jedinečným odvetrávaním predných sedadiel. To je doplnené o uhlíkový filter neutralizujúci nežiadúce pachy pochádzajúce z upotených (alebo z iného dôvodu zapáchajúcich) pasažierov. Letné dni dokážu byť neúprosné… Už sa tešíme, kedy sa nám toto auto dostane do rúk!

  1. apríl

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov