Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Bugatti Chiron: nový kráľ superšportov?

Na autosalóne v Ženeve odhalili zástupcovia Bugatti nového nasledovníka modelu Veyron. Bugatti Chiron však nie je úplne nový automobil, vozidlo stavia na základoch prvého sériového automobilu s maximálnou rýchlosťou 400 km/h.

Francúzska luxusná automobilka Bugatti je známa vo svete svojim modelom Veyron. Išlo o prvý sériový automobil na svete, ktorý mal maximálnu rýchlosť 400 km/h. Verzia s prívlastkom Sport dokázala ísť ešte rýchlejšie.

Nástupca tak musel prísť s niečím výnimočným. Automobilka Bugatti s novinkou Chiron nepriniesla vyššiu maximálnu rýchlosť. Konštruktéri však upravili maximálny výkon a krútiaci moment motora, ktorý má opäť 16 valcov.

Usporiadanie valcov do tvaru písmena W je kombinované so 4 turbodúchadlami, ktoré sú dvojstupňové. Maximálny výkon je 1 118 kW (1 500 k). Krútiaci moment s hodnotou 1 600 Nm je dostupný od 2 000 do 6 000 ot./min.

Bugatti Chiron Bugatti Chiron

Maximálna rýchlosť je voči Veyronu Sport nižšia, 420 km/h však nemožno označiť za nízku hodnotu. Monokok je vytvorený z uhlíkových vlákien. Konštruktéri inovovali adaptívny podvozok a museli použiť špeciálne pneumatiky.

Bugatti plánuje vyrobiť len 500 kusov, podľa prvých správ je už jedna tretina dopredu zarezervovaná. Základná cena je 2 400 000 €, teda o 1,4 milióna € viac ako v prípade Veyrona. Bugatti uverejnilo, že s modelom Chiron nebude v strate ako s modelom Veyron. Základná cena tomu nasvedčuje.

Bugatti Chiron Bugatti Chiron

Predná maska je príbuzenská s modelom Veyron, zmenou je štvorica svetiel s denným svietením v podobe kruhov. Bočná silueta je obdobná, rozdiely sú v zadnej časti. Výfukový systém je ukončený štvoricou centrálnych koncoviek. Zadné svetlomety tvoria jeden pás, ktorý prechádza celým vozidlom.

Konkurencia v podobe Koenigseggu je však vysoká a tak Bugatti nezvyšovalo maximálnu rýchlosť. Konštruktéri sa sústredili na jazdné vlastnosti. Tie však zostanú dostupné výhradne záujemcom o automobil, testovací Chiron v našich končinách s najväčšou pravdepodobnosťou neuvidíme.

MM, Bugatti

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov