Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Porsche Macan s novým základným motorom

Porsche Macan je stredne veľké SUV, ktoré konkuruje modelom Audi Q5, BMW X3 alebo Mercedes-Benz GLC. Všetky spomenuté modely majú základné motory so 4 valcami a preplňovaním turbodúchadlom. Macan tak tiež prichádza s obdobnou základnou motorizáciou.

Porsche je známe so svojimi 6-valcovými boxer motormi. Vo veľkých SUV Cayenne a Macan sú však používané prevažne vidlicové 6- a 8-valcové motory. Novým základom pre menší Macan bude 4-valcový preplňovaný zážihový motor.

Konštruktéri dostali z dvojlitrového štvorvalca 185 kW (252 k) v rozmedzí od 5 000 do 6 800 ot./min. Krútiaci moment, ktorý je dostupný od 1 600 do 4 500 ot./min., má hodnotu 370 Nm. Motor je spojený so 7-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou PDK.

Zrýchlenie z 0 na 100 km/h zvládne základný model za 6,7 sekundy a s voliteľným paketom Sport Chrono-Package je tento čas kratší o 0,2 sekundy. Maximálna rýchlosť je 229 km/h. Výrobca udáva priemernú spotrebu 7,2 l/100 km.

Nový štvorvalec bol vyvinutý práve pre model Macan. Plniaci tlak turbodúchadla dosahuje hodnotu až 2 bary. Motor má variabilné časovanie ventilov, priame vstrekovanie paliva a premenlivý zdvih výfukových ventilov.

Porsche Macan Porsche Macan

Porsche zdôrazňuje, že základný Macan je najľahšie SUV od Porsche. Hodnota 1 770 kg však stále nepatrí do kategórie ľahkých vozidiel. S prihliadnutím na veľkosť SUV modelu je to ale pozitívna správa.

Základný model má čierne orámovanie bočných okien, čierno lakované brzdové strmene alebo 2 samostatné výfukové koncovky z ušľachtilej ocele. Základná výbava je stále na úrovni automobilov Porsche.

Macan má komfortné sedadlá s elektrickým nastavením, Alcantarové čalúnenie, varovanie pred opustením jazdného pruhu alebo najnovšiu generáciu systému Porsche Communication Management (PCM). Základná cena najlacnejšieho Macanu štartuje na 55 669 €. Prvé dodávky prídu k zákazníkom v júni.

Nový systém PCM je odteraz dostupný aj pre väčšie SUV Cayenne. Štandardom je 7-palcový dotykový displej a aplikácie Apple CarPlay. V základnej výbave je tiež navigačný systém s 3D zobrazením a hlasovým ovládaním.

K dispozícii sú online služby Google Street View a Google Earth. PCM systém je odteraz základom tiež v modeloch 911 okrem Carrery a Targy, v novom Macane a vo vozidlách 718 Boxster a Caymann.

MM, Porsche

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov