Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ženeva 2016: Seat Ateca – prvé SUV od Seatu

Seat sa konečne dočkal a z rodiny VW Group ako tretia veľká automobilka postavil svoje prvé SUV. Prvé predstavenie má už za sebou, to oficiálne pre verejnosť bude na autosalóne v Ženeve.

Automobilka predstavuje novinku ako vozidlo do „mestského dobrodružstva“. Primárne poháňaná predná náprava tak bude väčšinu času prenášať 100 % krútiaceho momentu a výlet na nespevnené cesty zvládne Ateca bez problémov.

Predseda výkonného výboru Seatu, Luca de Meo, prezradil, že Ateca bude pre Seat ďalším pilierom po úspešných modeloch Leon a Ibiza. Segment SUV totiž stále ponúka príležitosť pre nové vozidlá. Seat očakáva nárast predajov SUV v západnej Európe o 25 %.

Nezameniteľný dizajn modelov Seat je prítomný tiež v Atece. Lichobežníková mriežka chladiča dopĺňa predné svetlomety, ktoré môžu byť na prianie vybavené LED technológiou. Tieto full-LED svetlomety v kombinácii s trojuholníkovým denným svietením sú nezameniteľným znakom nových Seatov.

Seat Ateca Seat Ateca

V ponuke bude tiež takzvaný „welcome light“, ktorý po odomknutí rozsvieti LED vo vonkajších spätných zrkadlách s projekciou nápisu Ateca. Bočný profil z diaľky vyjadruje športovú siluetu menších modelov Seatu.

Miesto pre vodiča má jasné línie a ovládacie prvky sú zoskupené blízko seba. Ovládací systém s 8-palcovým displejom je príkladom inovácii v modeloch Seatu. Ateca s dĺžkou 4,36 m ponúkne batožinový priestor s objemom 510 l v prípade pohonu predných kolies alebo 485 l s pohonom všetkých kolies.

V ponuke budú tiež najnovšie asistenčné systémy, ako napríklad Traffic Jam Assist (asistent v dopravných zápchach), Traffic Sign Recognization (rozpoznávanie dopravných značiek), Blind Spot Detection (detekcia mŕtveho uhla) alebo aktívny tempomat ACC.

Konektivita je zabezpečená 8-palcovým displejom a aplikáciami Seat ConnectApp. Connectivity Box v stredovom ukladacom priestore umožní po prvýkrát bezdrôtovo nabíjať smartphony. K dispozícii je tiež MirrorLink alebo Apple CarPlay.

Seat Ateca Seat Ateca

Pohonné jednotky majú výkonové spektrum od 85 kW (115 k) do 140 kW (190 k). Základný trojvalec 1,0 TSI s výkonom 85 kW (115 k) je jednou z dvoch alternatív zážihových motorov. Silnejší 1,4 TSI ponúkne 110 kW (150 k).

Vznetové motory zastupujú štvorvalce 1,6 a 2,0 TDI. Menší je v ponuke s výkonom 85 kW (115 k), väčší dvojliter ponúkajú v dvoch výkonových úrovniach. Prvá má maximálny výkon 110 kW (150 k), druhá ponúkne 140 kW (190 k).

MM, Seat

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov