Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Automobily Nissan budú v roku 2016 "chudnúť"

Nízka pohotovostná hmotnosť bola donedávna doménou len najmenších automobilov. Výrobcovia však dobre vedia, že znižovaním pohotovostnej hmotnosti získajú viacero výhod. Nissan sa chce touto cestou uberať už v tomto roku.

Prvým dôležitým aspektom zníženia pohotovostnej hmotnosti je nižšia spotreba paliva. Nespochybniteľnou výhodou je tiež lepšia ovládateľnosť, jazdné vlastnosti alebo nižšie opotrebenie pneumatík.

Negatívnou vlastnosťou je relatívne nižšia bezpečnosť v podobe nižšej kinetickej energie vozidla. Tento aspekt je však v súčasnosti spochybniteľný používaním vysokopevnostnej ocele a premyslených deformačných zón.

Nissan pripomína, že s plánom znižovania pohotovostnej hmotnosti svojich vozidiel pokračuje. Prvotným výsledkom bude materiál s „priekopníckym“ zložením, ktorý použijú na výrobu podlahy vozidiel budúcnosti.

Nissan znižovanie hmotnosti Nissan znižovanie hmotnosti

Spoluprácou s britským dodávateľom získa automobilka prístup k materiálom z letectva alebo kozmonautiky. Nový X-Trail je už dnes voči predchodcovi „ľahší“ o 90 kg a model Qashqai o nezanedbateľných 40 kg.

S použitím pevnejších a ľahších materiálov tak môžu mať nové vozidlá viac doplnkovej výbavy pri nezmenenej pohotovostnej hmotnosti. Na novom projekte pracuje spoločnosť Nissan v rámci skupiny LX.

Jej členmi sú výrobcovia automobilov a výskumné inštitúcie pod vedením spoločnosti Sigmatex. Program LX je financovaný inštitúciou Advanced Manufacturing Supply Chain Initiative, ktorú založila britská vláda pre podporu dodávateľských reťazcov.

MM, Nissan

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov