Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Renault Kangoo: miliónty automobil z Maubeuge

Renault Kangoo je obľúbený malý úžitkový automobil, ktorý vyrába Renault v továrňach po celom svete. Francúzská továreň v Maubeuge nedávno vyprodukovala jubilejný miliónty kúsok.

Renault vyrába rôzne úžitkové automobily, ktoré sú medzi zákazníkmi obľúbené. Model Kangoo patrí k tým menším. Obľuba je však veľká, o čom svedčí nedávna správa o výrobe miliónte kúsku z továrne vo francúzskom meste Maubeuge.

Prvé modely Kangoo začali schádzať z výrobných pásov už v roku 1998. Továreň Maubeuge však vyrába tieto automobily až od roku 2007, kedy Renault model Kangoo modernizoval a priniesol sviežejší dizajn.

Dnes je dostupný v dvoch verziách, ako rodinný van s miestami pre cestujúcich v zadnej časti a verzia pre podnikateľov s celoplechovou karosériou bez okien v zadnej časti. Tento variant, označovaný tiež ako LCV, je k dispozícii vo verzii Compact, Express alebo Maxi.

Unikátom v tejto triede vozidiel je plne elektrické Kangoo Z.E. V minulom roku predal Renault z verzií LCV až 64 % z celkového počtu predaných Kangoo. Medzi zákazníkmi tak prevažujú podnikatelia.

V tom istom roku predstavoval podiel vznetových motorov až 90 % zo všetkých predaných kusov. Zážihové motory boli zastúpené 7 % a 3 % boli elektromobily. Riaditeľ továrne Jose Martin Vega vyslovil odhodlanie, že továreň je pripravená na ďalší milión automobilov.

Renault Kangoo Renault Kangoo

Tento fakt tiež potvrdzuje očakávanie zákazníkov, ktorých požiadavky dokážu pracovníci v Maubeuge splniť v krátkych dodacích dobách. Renault vyrába vo Francúzsku s modelom Kangoo tiež Trafic a Master. Všetky LCV modely tak majú „nálepku“ Made in France.

Továreň v Maubeuge nevyrába len Kangoo, ale tiež sesterský model Citan pre automobilku Mercedes-Benz. Miliónte Kangoo bude slúžiť japonskému zákazníkovi, ktorý si ho objednal vo farbe Etoilé Blue.

Najväčším trhom pre Kangoo je Francúzsko, Španielsko alebo Nemecko. Popularita však rastie tiež v Japonsku, kde minulý rok predali 1 679 kusov Kangoo. To je tretina predajov vozidiel Renault v krajine vychádzajúceho slnka.

V Japonsku je dostupná len verzia určená na prepravu osôb. Automobil je tu však veľmi obľúbený, každý rok predstavia špecifické farby karosérie a 3 limitované edície. V Japonsku existujú tiež stretnutia priaznivcov Kangoo, ktoré sa organizujú pri hore Fuji. Minulý rok pri príležitosti siedmeho ročníka sem prišlo viac ako 1 000 vozidiel Kangoo.

MM, Renault

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov