Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ford predstavil autonómne parkovanie vozidiel

S novými automobilmi prichádzajú nové sofistikované technológie. Automatické parkovanie na diaľkové ovládanie je jedna z nich. Ford predstavil svoju podobu systému.

Obdobný systém má zatiaľ v ponuke jediný automobil, najnovšie BMW 7. Ohlásené je automatické parkovanie tiež v najnovšom Mercedese-Benz triedy E, Ford však bude s novinkou prvý medzi bežnými vozidlami.

Ford tak vyvíja vlastnú technológiu, ktorá bude výhodná pre majiteľov vozidiel a tiež pre iných účastníkov cestnej premávky. Rýchlejšie zaparkovanie automobilu zrýchli prejazd iných účastníkov a zlepší plynulosť dopravy.

Podľa štúdii vodiči v Európe strávia v dopravných zápchach približne 30 hodín. Tento čas môžu stráviť inými činnosťami. Ford sa pokúša vyvinúť systém s autonómnym parkovaním, ktorý by odbremenil vodičov od nutnosti plnej koncentrácie za volantom.

Či je to dobrá myšlienka už necháme na posúdení každého čitateľa, Ford to však so systémom myslí vážne. V prípade vzniku dopravnej zápchy sa Traffic Jam Assist aktivuje stlačením príslušného tlačidla.

Za čelným sklom je implementovaná kamera pre nahrávanie situácie pre vozidlom. Vodič môže stále prevziať kontrolu nad vozidlom pomocou dotyku na pedál alebo volant. Diaľkový parkovací asistent bude doplnkom k tomuto systému.

Ten stavia na systéme Active Park Assist, ktorý je k dispozícii v súčasných automobiloch Ford. Ďalší stupeň technológie bude ovládanie riadenia, prevodovky a motora pomocou elektroniky. Všetky ovládacie pohyby bude zabezpečovať riadiaca jednotka, ktorá vyhodnotí situáciu vedľa vozidla.

Počas 40 rokov sa automobily zväčšili o 25 %. Podzemné garáže a parkovacie miesta však zostávajú rovnaké. Vodiči tak môžu mať problémy s presnosťou parkovania. Diaľkový asistent umožní zaparkovať vozidlo do úzkych parkovacích boxov a v prípade stiesnených miest nepotrebujete vystupovať cez zadné dvere.

Otázkou len zostáva, čo spraví vodič vedľa stojaceho automobilu, ktoré tento systém nemá. To už však Ford nekomentoval a tak nám zostáva dúfať, že vodiči sú voči druhým automobilom ohľaduplní. Bohužiaľ nie na Slovensku.

MM, Ford

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov