Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


„Zelený“ Smart

Automobilky propagujú ekologické vozidlá rôznymi spôsobmi. Ekologický projekt Green Skin (pokožka) si zobral pod svoje krídla malý Smart a na diely karosérie umiestnil živý trávnik.

Hlavným cieľom projektu moovel lab Green Skin je zazelenenie vozidiel v mestských podmienkach. Tvar vozidla sa vôbec nezmení. Prototyp má tiež otestovať skúsenosť a akceptovanie takéhoto projektu zo strany verejnosti.

Podľa ľudí z organizácie moovel je celosvetovým trendom zazeleňovanie fasád. Vo svetových metropolách sú tiež zazelenené trate pre električky, strechy domov, garáží alebo parkoviská.

Tento projekt má názorne objasniť možné zlepšenie mikroklímy v oblasti zazeleneného vozidla, ako napríklad naviazanie jemného prachu, zlepšenie kvality vzduchu, zmiernenie efektu mestských tepelných ostrovov alebo zvýšenie biodiverzity.

Na zazelenenie povrchu automobilu použili sukulenty rodu Sedum, ktoré sú jednoročné alebo trvalé rastliny. Podľa štúdie je potenciál premeny CO2 jedného metra štvorcového zazelenanej plochy približne 1,4 kg CO2 za rok.

Ročný potenciál je tak približne 7 kg CO2. Projekt tiež zobrazuje ďalšiu možnosť odlíšenia automobilov v preplnených mestských uliciach. Uvidíme, kedy obdobná iniciatíva pribudne aj na našich cestách. Určite by to bolo prínosom do súčasného stereotypu miest a ulíc.

MM, Mercedes-Benz

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov