Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nissan Leaf oslavuje okrúhle výročie

Elektromobily sú celosvetovým trendom mobility budúcnosti. Priekopníkom medzi nimi bol a je Nissan s modelom Leaf. Ten v súčasnosti oslavuje 5 rokov na trhu a veľkú obľubu medzi zákazníkmi.

Plne elektrický automobil Nissan Leaf je na trhu už úctyhodný čas 5 rokov. Počas tohto obdobia získal veľa spokojných užívateľov a presvedčil o možnosti využitia elektrickej energie vo vozidlách budúcnosti.

Nissan po úspechu s Leafom predstavil tiež prvú elektrickú dodávku e-NV200 a upevnil si pozíciu na celosvetových trhoch s elektromobilmi. Model Leaf je stále moderným a inovatívnym automobilom ako v čase uvedenia na trh.

Počas služby najazdili všetky elektrické Leafy viac ako 2 miliardy km, čo je ekvivalent 2 600 spiatočných letov zo Zeme na Mesiac. Nissan vypočítal, že tak majitelia ušetrili 328 482 ton CO2.

Ďalším úspechom je predaj jubilejného vozidla Leaf s poradovým číslom 200 000. Predaj tohto kúsku je naplánovaný na január budúceho roka. Približne 90 % celosvetového predaja modelu Leaf predstavujú trhy v USA, Japonsku a Európe.

Nissan Leaf Nissan Leaf

Najviac predaných Leafov jazdí v USA (90 000 kusov), potom nasleduje Japonsko s 50 000 modelmi a Európa s 40 000 elektromobilmi. Od prvého uvedenia na trh získal tento automobil viac ako 90 svetových ocenení vrátane titulu Auto roka v Japonsku a Európe.

Nissan experimentoval s elektrickou energiou už pred 68 rokmi s vozidlami Tama Electric Vehicle. Spoločnosť uviedla ako prvá na trh lítium-iónový akumulátor v roku 1996. Do budúcnosti plánujú investovať na vývoj elektromobility viac ako 500 miliárd japonských yenov.

Automobilka tiež oznámila, že je na celom svete k dispozícii viac ako 10 000 rýchlonabíjacích staníc CHAdeMO. Tie dokážu nabiť vybitý akumulátor na 80 % kapacity za 30 minút. V domácom Japonsku je v prevádzke viac ako 6 000 takýchto nabíjacích staníc.

Nissan Leaf Nissan Leaf

Nissan tiež predstavil svoju víziu nabíjania budúcnosti. Ide o bezdrôtové nabíjanie pomocou indukcie. Automobil stojí nad určeným miestom na parkovisku, v ktorom je umiestnená nabíjacia bunka. Tá má výkon 7 kW. Nissan vyvíja tiež balíček 60 kW, ktorý umožní predĺžiť dojazd na 500 km.

MM, Nissan

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov