Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Vedenie Porsche „odkleplo“ Mission E

Návrh úplne elektrického automobilu z dielne Porsche bol predstavený už na septembrovom autosalóne vo Frankfurte. Vedenie spoločnosti však vtedy neuviedlo, či plánuje dostať koncept do reálnej premávky. Dnes je už situácia okolo Mission E jasná.

Na autosalóne vo Frankfurte obdivovali návštevníci zaujímavý koncept elektrické automobilu Mission E. Vedenie dalo projektu zelenú a rozhodlo tak o výrobe prvého plne elektrického vozidla z dielne Porsche.

Podľa predsedu dozornej rady automobilky, Dr. Olivera Blume, tak Porsche začína novú kapitolu v histórii športových vozidiel. S novinkou plánuje automobilka vytvoriť viac ako 1 000 nových pracovných miest.

V nasledujúcich rokoch postavia novú lakovňu a montážnu halu. Existujúcu motoráreň plánujú rozšíriť o výrobu elektromotorov. Spoločnosť ďalej investuje aj do vývojového strediska v nemeckom Weissachu.

Porsche Mission E Porsche Mission E

Mission E je koncept, ktorý mal premiéru tento rok na autosalóne vo Frankfurte. Porsche v ňom spája výhody elektromobilov so športovými génmi značky. Štvordverový sedan so 4 miestami na sedenie má systémový výkon viac ako 440 kW (600 k).

Automobil tak zrýchli z 0 na 100 km/h za menej ako 3,5 sekundy a na jedno nabitie môže prejsť viac ako 500 km. S týmito hodnotami to bude prvé vozidlo konkurujúce modelom od Tesly. Nabíjanie zabezpečuje 800 V nabíjačka.

Lítium-iónové akumulátory sú integrované v podlahe modelu a táto rýchlonabíjačka ich dokáže nabiť na 80 % kapacity za 15 minút. Novinkou je možnosť bezdrôtového nabíjania pomocou indukcie cez cievku v podlahe garáže.

Podľa zástupcov automobilky predstavuje koncept Mission E nástup nové éry v Zuffenhausene. Porsche však zostáva verné svojej histórii športových vozidiel a pridáva k nim pohonné systémy budúcnosti. V nasledujúcich rokoch sa tak máme na čo tešiť.

MM, Porsche

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov