Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Kandidáti na titul Auto roka 2016 v Európe.

Podľa pravidiel môžu o titul Auto roka súťažiť iba nové a minimálne v piatich európskych krajinách predávaná autá.

Provizórny rebríček kandidátov na titul Európske Auto roka čiže COTY (Car of the Year) 2016  sme na našom webe zverejnili už v júli tohto roku. Vtedy sme na ňom mohli nájsť hneď štyridsaťjeden modelov, avšak finálny výber je trochu oklieštený. Dôvodom sú vo veľkej miere pravidlá nominácií, podľa ktorých musí ísť o úplne nové modely. Tie sa navyše musia predávať minimálne na piatich trhoch starého kontinentu, pričom výnimky sa neudeľujú.

Vypadla Giulia aj Toyota Mirai

Presne pre tieto  reštrikcie sa musela so súťažou rozlúčiť Alfa Romeo Giulia, ktorej predaj sa – teraz už je to isté – naozaj oneskorí. Mimo hru zostali aj Ford Edge a Fiat Tipo, ktorý aktuálne mieri iba na taliansky trh, alebo vodíkom poháňaná Toyota Mirai, ktorá sa predáva iba na trhoch troch európskych  krajín.  Príchod Tesly Model X do predaja je rovnako vzdialený ako u talianskeho sedanu, McLaren 570S zatiaľ ešte nezamieril k všetkým dílerom.

Trochu kuriózna je situácia s Ferrari 488 GTB, kde porotcovia ako dôvod k vyradeniu uviedli, že s vozidlom sa mohla zoznámiť len malá časť z nich. Nech však bolo zákulisia akékoľvek, isté je, že vzpínajúci sa koník o titul bojovať nebude. Naopak, vzhľadom na zrušenie pravidla, v rámci ktorého sa počítalo s predajom minimálne piatich tisíc kusov ročne, boli ako kandidáti potvrdení Audi R8, Ford Mustang a Mercedes-AMG GT. Voči júlovému prehľadu kandidátov sme našli v tom aktuálnom aj Mini Clubman.

Čakanie na Ženevu

Celkovo tu teda máme 35 uchádzačov o titul Auto roka 2016, z ktorých 14. decembra  porota zložená z 54 novinárov z 22 krajín Európy vyberie v druhom kole sedem finalistov. Potom porotcovia pristúpia k ďalšiemu kolu testovacích jázd, na ktorých konci určia víťaza. S jeho menom a charakteristickými znakmi  nás nakoniec organizátori oboznámia 29. februára, teda v predvečer ženevského autosalónu, a to priamo na výstavisku Palexpo.

Finálny zoznam kandidátov na titul Európske Auto roka (COTY) 2016

Audi A4
Audi R8
Audi Q7
BMW řady 7
BMW X1
Ford Mustang
Ford S-Max/Galaxy
Honda HR-V
Honda Jazz
Hyundai Tucson
Infiniti Q30
Jaguar XE
Jaguar XF
Kia Optima
Kia Sorento
Land Rover Discovery Sport
Mazda 2
Mazda CX-3
Mazda MX-5
Mercedes-AMG GT
Mercedes-Benz GLC
Mercedes-Benz GLE
Mini Clubman
Opel Astra
Opel Karl
Renault Espace
Renault Kadjar
Renault Talisman
Ssangyong Tivoli
Subaru Levorg
Subaru Outback
Suzuki Vitara
Škoda Suberb
Volvo XC90
VW Touran

COTY (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov