Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Okolo Levoče sa už jazdí po diaľnici

Historické centrum starobylej Levoče si vydýchne, kamióny a tranzitujúce autá už nebudú prechádzať cez mesto.

Do konca tohto roka by mala autostráda prepojiť Ružomberok s Prešovom. Národná diaľničná spoločnosť nedávno otvorila úsek D1 Dubná Skala – Turany v dĺžke 16,4 kilometra s dvojkilometrovou diaľničnou odbočkou R3 na Martin. Nová diaľnica obíde Vrútky, Martin, Sučany aj Turany. Okrem 28 mostov sa stavba pýši 1,65 km dlhým diaľničným privádzačom od Martina a dvomi odpočívadlami v lokalite Turčianska Štiavnička.

dialnica     východný portál novootvoreného ïia¾nièného tunela Šibenik

Kľúčový úsek diaľnice

Hotová je už aj druhá časť dvadsaťkilometrového úseku D1 Jánovce – Jablonov (18,5 km) pri Levoči s tunelom Šibenik. Kľúčová slovenská diaľnica D1 sa na východe pomaly, ale isto sceľuje. Už je možné prejsť bezpečne a rýchlo od Ružomberka až po Fričovce, čo je 120 kilometrov. V decembri sa otvorí ešte úsek Fričovce – Svinia, takže na Vianoce sa už môže verejnosť tešiť na plynulú jazdu až do Prešova. Celkovo bude v tomto roku dokončených 56 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest, čo je naozaj zásadný posun v budovaní diaľničnej siete na Slovensku. Po sprejazdnení obidvoch úsekov sa kompletne odkloní tranzitná doprava z mesta Levoča a okolitých obcí.

Úsek Jánovce – Jablonov II má dĺžku 9 540 metrov a spolu až 12 mostov. Na novej trase je aj tunel Šibenik (591 metrov) a odpočívadlo Levoča pre oba smery. V súčasnosti je vybudovaný privádzač na mesto Levoča. V budúcnosti má NDS vybudovať napojenie na Spišskú Novú Ves. Otvorením druhého úseku dôjde k finálnemu prepojeniu diaľnice od Jánoviec až po Jablonov. Prvý úsek používajú vodiči od októbra 2015. 

Zvýšená bezpečnosť

Nová diaľnica Jánovce – Jablonov s dĺžkou takmer 20 kilometrov skráti čas prejazdu o 12 minút oproti pôvodnej ceste I. triedy. Hlavným benefitom je však zvýšenie bezpečnosti cestnej premávky, keďže na prehustenej ceste prvej triedy dochádzalo často k vážnym dopravným nehodám.
Do konca tohto roka by mala autostráda prepojiť Ružomberok s Prešovom. Do prevádzky by mali byť odovzdané ďalšie diaľničné úseky: D1 Fričovce – Svinia (11,2 km) pred Prešovom a tiež úsek rýchlostnej cesty R2 Pstruša – Kriváň (10,4 km) pri Detve.

V roku 2016 sa dočkáme odovzdania týchto rýchlostných ciest a diaľnic:
R2 Ruskovce – Pravotice (10 km polovičného profilu okolo Bánoviec nad Bebravou)
R2 Zvolen – Pstruša (8 km na východ od Zvolena)
D3 Svrčinovec – Skalité – št. hranica SK/PL (12 + 3 km nad Čadcou)

Na diaľnici D1 však chýbajú obchvaty miest Žilina, Ružomberok a Prešov. Komplikovaný úsek diaľnice D1 pri Žiline už stavajú. NDS vyhlásila tender na obchvat Prešova. Zostáva ešte prestrihnúť jednu pásku na diaľnici D1 a spoza Ružomberka sa bude na Vianoce jazdiť po diaľnici až po Prešov.

NDS (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov