Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nissan odovzdal elektromobily do služieb polície v Šali

Elektromobilita postupne naberá na popularite aj na Slovensku. Na trhu je niekoľko elektrických vozidiel, ktoré zvládnu prevádzku bežného dňa s dochádzaním do a z práce. Nissan však podporuje tiež rôzne organizácie.

Podpora štátnych služieb je pre automobilky veľkým prínosom. Každý predaný model zvýrazní značku a podporuje jej marketing. Nissan si to uvedomuje a tak podporuje svoje výrobky cez rôzne organizácie.

V nedávnej dobe predala automobilka 2 elektrické modely Leaf pre služby mestskej polície v Šali. Ide o pilotný projekt automobilky prispôsobený pre potreby mestskej polície. Tento projekt je zaujímavým príkladom pre ďalšie samosprávy.

Mesto Šaľa patrí medzi priekopníkov vo využívaní elektrickej energie. Kúpou nových Leafov dáva tiež najavo svoj postoj k životnému prostrediu. Samospráva v Šali je tak prvou na Slovensku, ktorá využíva k svojej práci elektrické automobily.

Nissan Leaf Nissan Leaf

Mesto môže byť príkladom pre iné väčšie mestá a tiež pre Bratislavu, kde elektromobil vynikne najviac. Výhoda elektrického vozidla je práve v úspore paliva pri státí v kolónach a pomalých jazdách.

Primátor Šale, Jozef Belický, prezradil, že doteraz mali 2 automobily. Jeden mal zážihový motor a druhý bol po dopravnej nehode nepojazdný. Výmenu vozidlového parku podporil tiež minister životného prostredia, Peter Žiga.

Podľa jeho slov plánuje rezort podporovať tieto automobily tiež finančne. Zatiaľ je však tento plán len v úvahách. Polícia v Šali Nissany Leaf už niekoľko dní testovala. Dojazd je podľa automobilky 160 km a policajti dokážu prejsť 130 km. Pre ich potreby je to dostačujúca hodnota.

Pred oddelením mestskej polície je nainštalovaná rýchlonabíjacia stanica, ktorá nabije akumulátor na 80 % kapacity za 30 minút. Mesto Šaľa kúpilo druhú nabíjaciu stanicu, ktorá nabije akumulátor na 100 % za 4 hodiny.

Priemerný nájazd hliadky mestskej polície je 90 km za deň. Dojazd Nissanu Leaf tak plne dostačuje. Podľa primátora boli náklady na prevádzku starých vozidiel 10 € na 100 km. Náklady na nový Leaf sú 1,7 € na 100 km.

MM, Nissan

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov