Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nissan dodal nové elektrické taxíky

Nissan je s elektromobilom Leaf lídrom medzi elektrickými automobilmi. Tento rok dodal do služieb európskych taxikárov nové elektrické vozidlá, čo svedčí o ich veľkej popularite.

Nissan Leaf je celosvetovo populárnym elektromobilom, ktorý má svojich priaznivcov aj medzi vodičmi taxislužieb. Práve v jej službách sa preukážu kvality modelu Leaf. Náročné prevádzkové podmienky preskúšajú odolnosť komponentov.

V súčasnosti jazdí v Európe v službách taxi služieb už viac ako 550 elektrických Leafov. Maďarská taxislužba Green Line Taxi v Budapešti nakúpila do svojich služieb 65 nových elektromobilov, čím podporila tento druh mobility v hlavnom meste Maďarska.

Počas tohto roka dodala automobilka už viac ako 100 nových modelov do taxislužieb po celej Európe. Pre rýchle nabíjanie nových elektromobilov nainštalovali v Budapešti 7 rýchlonabíjacích staníc. Riaditeľ maďarskej taxislužby neskrýval pri odovzdávaní automobilov svoje nadšenie.

Nissan Leaf Nissan Leaf

Ors tiež prezradil, že sú prvou taxislužbou v Maďarsku, ktorá vlastní len elektromobily. S dojazdom 199 km plne dostačujú na denný rádius bez potreby nabíjania. Pre vodičov je tiež jazda s Leafom menej vyčerpávajúca.

V estónskej taxislužbe Elektritakso najazdili už jeden Leaf na originálny akumulátor viac ako 218 tisíc km. To predstavuje vysokú spoľahlivosť v reálnych podmienkach. V celej krajine jazdí 80 elektrických taxíkov.

V Estónsku plánuje taxislužba Smart Taxi zaradiť do prevádzky prvých 8 elektromobilov Leaf. S predstavením nového modelu s 30 kWh akumulátorom môžu vodiči prejsť až o 26 % viac ako so starším modelom.

Nissan má v ponuke tiež elektrickú dodávku e-NV200, ktorá je vhodná do taxislužby. Tieto vozidlá sú populárne v Holandsku a Veľkej Británii. Prvou taxislužbou, ktorá mala vo svojom vozidlovom parku výlučne elektromobily, bola Taxi Electric v holandskom Amsterdame.

Elektrické Leafy dnes jazdia v službách taxislužby tiež v Štokholme, Prahe, Barcelone a Ríme. Taxislužba C & C v juhozápadnom Anglicku má prevádzkové náklady 0,03 €/km. Každý rok ušetrí v priemere 79 000 €. Elektromobily sú tak v službách taxislužieb konkurencieschopnou alternatívou k spaľovacím vozidlám.

MM, Nissan

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov