Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Diaľničné známky konečne elektronicky

Príjemnou novinkou pre našich motoristov je zavedenie elektronických diaľničných známok. Myšlienka je to dobrá, no dalo by sa to urobiť ešte lepšie.

Nová forma úhrady za využívanie užívanie vymedzených úsekov diaľnic a rýchlostných ciest vstupuje do platnosti 1. januára 2016. Motorista okrem štandardnej siete obchodných miest môže diaľničnú známku uhradiť alebo overiť jej platnosti kdekoľvek a kedykoľvek cez internetový portál a/alebo cez mobilnú aplikáciu pre mobilné zariadenia (inteligentné telefóny, resp. tablety a pod.).

Zaujímavou výhodou je aj  možnosť požiadať o vykonanie zmien vybraných registračných údajov pre daný typ a časovú platnosť diaľničnej známky aj prostredníctvom internetového portálu alebo mobilnej aplikácie bez nutnosti osobnej návštevy vybraného obchodného miesta – napr. zmena evidenčného čísla vozidla a/alebo krajiny registrácie vozidla.

Na výber sú nasledujúce druhy diaľničných známok:

Diaľničná známka s ročnou platnosťou je platná odo dňa 1. januára príslušného kalendárneho roka (alebo odo dňa jej úhrady zákazníkom v príslušnom kalendárnom roku) do 31. januára nasledujúceho kalendárneho roka,

Diaľničná známka s 30-dňovou platnosťou je platná 30 dní vrátane odo dňa určeného zákazníkom,

Diaľničná známka s 10-dňovou platnosťou je platná 10 dní vrátane odo dňa určeného zákazníkom.
Povinnosť zakúpiť si diaľničnú známku na vzťahuje na:

  1. Dvojstopové motorové vozidlá alebo jazdné súpravy do 3,5 tony,
  2. Dvojstopové motorové vozidlá kategórie M1 bez ohľadu na najväčšiu prípustnú celkovú hmotnosť,
  3. Dvojstopové jazdné súpravy tvorené motorovým vozidlom kategórie M1, N1, M1G alebo N1G bez ohľadu na najväčšiu prípustnú hmotnosť jazdnej súpravy.

S prechodom na elektronickú úhradu diaľničnej známky vyvstáva otázka, či by nebolo vhodné umožniť motoristom, ktorí ju potrebujú iba zriedkavo, kúpiť si „jazdu po diaľnici“ iba na konkrétny deň či dva, napríklad na cestu na dovolenku a späť. Určite vítaná by bola aj možnosť kúpiť si ročnú známku nie na kalendárny rok, ale na 365 dní odo dňa, kedy sme úhradu vykonali.

 

Výška úhrady diaľničných známok platných na rok 2016 (cena v EUR s DPH)

 

Typ diaľničnej známky Časová platnosť diaľničnej známky
1 rok 30 dní 10 dní
Diaľničné známky pre dvojstopové motorové vozidlá alebo jazdné súpravy s celkovou hmotnosťou do 3,5 tony a pre dvojstopové motorové vozidlá kategórie M1 bez ohľadu na ich najväčšiu prípustnú celkovú hmotnosť 50 EUR 14 EUR 10 EUR
Diaľničné známky pre prípojné vozidlá kategórie O1 a O2 50 EUR 14 EUR 10 EUR

Peter Lacena

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov