Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Toyota vyrobila vo Francúzsku 200 000 hybridných Yarisov

Hybridná technológia predstavuje alternatívu k bežne používaným spaľovacím motorom. Priekopníkom tejto technológie je automobilka Toyota. V ponuke je hybridný pohon aj pre malý model Yaris.

Toyota Yaris je najmenší model od Toyoty, ktorý je možné kúpiť s hybridným pohonom. Práve tento automobil v súčasnosti oslavuje významné jubileum. Vo francúzskej továrni Valenciennes vyrobili hybridný Yaris s poradovým číslom 200 000.

Jubilejný automobil vyrobili už 5. októbra a produkcia tak stále rastie. Denne v tejto továrni vyrobia 300 hybridných Yarisov, čo svedčí o jeho veľkej obľube. Toyota s hybridným modelom výhodne pokryla dieru na trhu, hybridný Yaris má až 40 % podiel na všetkých predaných Yarisoch.

V čase začiatku výroby vo francúzskej továrni však predstavovalo toto číslo len 25 %. Yaris je tak populárnejší a s hybridnou technológiou atraktívnejší pre nových zákazníkov. Model Yaris je tiež najpredávanejšou Toyotou v európskom regióne.

V roku 2014 tu predali 181 105 Yarisov. Každá piata Toyota predaná v Európe tak bola Yaris, z toho jedna tretina (58 530) boli hybridy. Francúzsko je tiež krajinou, kde sa predá najviac hybridných Yarisov. V minulom roku to bolo až 20 % z celkovej výroby.

Ďalšími úspešnými trhmi sú Taliansko a Veľká Británia, na ktorých má malý hybrid zastúpenie so podielom 16 %. Toyota Yaris hybrid poháňa 1,5-litrový zážihový štvorvalec s elektromotorom. Akumulátor sa dobíja pri brzdení a akcelerácii.

Priemerná spotreba malého hybridu je len 3,3 l/100 km. Emisie CO2 predstavujú hodnotu 75 g/km jazdy. Vo francúzskej továrni pracuje na výrobe hybridnej verzie 3 800 zamestnancov a od augusta 2012 má Yaris hybrid francúzske ocenenie Origine France Garantie.

MM, Toyota

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov