Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Mercedes-Benz GLS: najväčší z najväčších

Plánovaná reorganizácia názvoslovia nových modelov značky Mercedes-Benz je ukončená. Poslednou novinkou tohto roka je zmena označenia najväčšieho SUV v ponuke, modelu GL na GLS.

Mercedes-Benz na začiatku tohto roka prezentoval novinku v hierarchii označovania SUV modelov. Pre ich ľahšie roztriedenie zmenil názvy podľa bežných modelov od A po S triedu. Tento rok tak oslávilo premiéru nové SUV GLC, GLE a posledné GLS.

Automobilka označuje novinku ako S triedu medzi SUV modelmi. Rozmery vozidla tomu dávajú za pravdu. Automobil je dlhý 5 130 mm, široký 1 934 mm a vysoký 1 850 mm. Rázvor náprav je 3 075 mm.

Mercedes-Benz GL tak dostal mierny facelift so zmenou názvu na GLS. Podobný scenár sme tu mali napríklad v roku 1993. Automobilka vtedy premenovala model vyššej strednej triedy (w124) do svojej hierarchii na generáciu E.

Model GLS tak prichádza s novou maskou chladiča a s niektorými chrómovanými dielmi, ako napríklad: ozdobné lišty, kľučka batožinového priestoru, bočné prahy alebo strešné nosiče. K dispozícii je tiež úprava exteriéru AMG Line.

Mercedes-Benz GLS Mercedes-Benz GLS

Tento paket pridá do výbavy 21-palcové disky kolies AMG, ktoré môžu byť kombinované s balíkom Night Package. K dispozícii sú tiež nové palety farieb vrátane dvoch špeciálnych designo farieb Diamant White a Hyacinth Red.

V interiéri upravili konštruktéri len niektoré detaily. Priestor pre 7 cestujúcich môže byť čalúnení do príplatkovej kože Nappa. Batožinový priestor má v základnom usporiadaní objem 680 l, ktorý sa po vybratí druhého a tretieho radu sedadiel zväčší na 2 300 l.

Užitočné zaťaženie 815 kg a dĺžka nákladového priestoru až 2 124 mm prevyšuje všetkých konkurentov v triede. Mercedes-Benz GLS tiež ponúka rozsiahlu základnú výbavu asistenčných systémov vrátane Collision Assist Plus alebo Attention Assist.

Bezpečnosť v noci zvýši príplatkový systém LED Intelligent Light System. Pri daždi pomôže Magic Vision Control s ostrekovaním čelného skla z otvorov na ramienku stierača. Konštruktéri tiež prepracovali pohonné jednotky.

Mercedes-Benz GLS Mercedes-Benz GLS

Vznetová verzia získala po vzore menších súrodencov za názvom modelu písmenko d. Model GLS 350 d ponúkne 190 kW (258 k) a krútiaci moment 620 Nm. Zážihová verzia GLS 500 „vydoluje“ z preplňovaného osemvalca 335 kW (455 k) a krútiaci moment 700 Nm.

Menší preplňovaný šesťvalec v modeli GLS 400 produkuje 245 kW (333 k) a krútiaci moment 480 Nm. Najvýkonnejšia verzia Mercedes-AMG GLS 63 ponúka 430 kW (585 k) a krútiaci moment vrcholí hodnotou 760 Nm.

Všetky motorizácie sú spojené s novou 9-stupňovou prevodovkou 9G-Tronic, verzia GLS 63 zostáva verná prevodovke 7G-Tronic so 7 rýchlostnými stupňami. Vzduchové pruženie Airmatic dokáže zvyšovať a znižovať svetlú výšku v rozmedzí od 306 do 600 mm.

Volič jazdných režimov Dynamic Select umožní meniť charakteristiku vozidla v 6 úrovniach: Comfort, Slippery, Sport, Individual, Off-Road a Off-Road+. Mercedes-Benz prijíma na novinku objednávky od tohto mesiaca a prvé vozidlá dodá k zákazníkom v marci 2016.

MM, Mercedes-Benz

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov