Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nový Fiat Tipo

Fiat Tipo už v minulosti existoval a mal tiež úspešné predaje. Model nižšej strednej triedy v 80-tych a 90-tych rokoch predstavoval pre Fiat dôležité vozidlo. V súčasnosti chce automobilka toto meno opätovne oživiť.

Novinka v nižšej strednej triede od Fiatu, model Tipo, bude nasledovníkom menej úspešného modelu Bravo. Tento typ vyrábal Fiat od roku 2007 do konca minulého roka. V súčasnosti už len dopredávajú skladové zásoby.

Predaj novinky začne v decembri v Taliansku a postupne sa rozšíri do ďalších európskych krajín. Názov Tipo budú mať všetky modely v regióne EMEA (Európa) s výnimkou Turecka. V tejto krajine zostane názov prototypu, teda Fiat Aegee.

Fiat Tipo je od základu nový automobil so zaujímavým dizajnom, ktorý nemá medzi modelmi automobilky konkurenciu. Predné svetlomety sú širšie a spojené s maskou chladiča, ktorá je rozšírená do strán.

Fiat Tipo Fiat Tipo

Predný nárazník pokračuje smerom k čelnému sklu a predná kapota má voči bežným zvyklostiam menší tvar. Bočná silueta prezradí niekoľko zakrivení karosérie. Kolesá budú podľa motorizácii 15- alebo 16-palcové, za príplatok budú disky s veľkosťou až 18 palcov.

Na pohon budú určené najnovšie motory z dielne Fiatu. K dispozícii budú 2 vznetové pohonné jednotky MultiJet a 2 zážihové verzie. V priebehu výroby Fiat doplní ďalšie motorizácie aj na pohon CNG alebo LPG.

Základ všetkých verzií bude manuálna prevodovka a za príplatok bude alternatívou automatická. Výkon motorov bude v rozmedzí od 69 kW (95 k) do 88 kW (120 k). Automobil bol navrhnutý priamo v Taliansku v centre FCA a vyvinutý v Tureckej továrni v Tofas Bursa.

MM, Fiat

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov