Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Do Európy „priplávali“ prvé kusy Toyoty Mirai

Pred niekoľkými dňami Toyota slávnostne pokrstila prvé vozidlá Mirai na európskom kontinente. Pokrokový automobil bude prvým sériovo predávaným sedanom na európskom trhu s pohonom na vodík.

V lete 2010 prišli do Európy prvé automobily Toyota Prius. Vtedy išlo o pokrokovú technológiu hybridného vozidla, ktoré sa začalo predávať aj v Európe. O 15 rokov neskôr prináša novú technológiu do sériovej podoby tiež automobilka Toyota.

Cez víkend 8. a 9. augusta zakotvili v prístave Bristol vo Veľkej Británii a v prístave Zeebrugge v Belgicku nákladné lode s nákladom bežných automobilov. Medzi nimi však bolo niekoľko kúskov Toyoty Mirai.

Pred 15 rokmi Google vydal prvých 10 jazykových verzii prehliadača Google.com, Kylie Minoque bola na vrchole hudobného rebríčka vo Veľkej Británii a Toyota priniesla do Európy model Prius. Predchodca súčasných plne elektrických vozidiel začal svoju európsku kariéru v holandskom Rotterdame.

Pre Toyotu je Mirai významný krok a tiež bod obratu v histórii automobilov. Značka prichádza s novou technológiou, ktorá umožní produkovať vozidlá s nulovými emisiami. Palivové články v Toyote Mirai poháňajú elektrickou energiou elektromotory.

Toyota Mirai Toyota Mirai

Model Mirai je prvým veľkosériovo vyrábaným sedanom na svete s palivovými článkami. Prednedávnom sme písali tiež o modeli Hyundai ix35 Fuel Cell, ktorý je však v kategórii SUV. Prvé predstavenie Toyoty Mirai bolo na autosalóne v Ženeve v marci tohto roka.

Toyota Mirai využíva systém palivových článkov TFC, ktoré spoločne tvoria hybridný systém. Toyota vyvinula nový typ palivových článkov a vysokotlakových nádrží na vodík. Tankovanie vodíka je jednoduché a nezaberie viac ako 5 minút.

Prvé vozidlá prídu k zákazníkom na začiatku septembra. Toyota plánuje predávať modely Mirai od roku 2017 tiež na viacerých trhoch v Európe. Ročne plánujú predať 50 až 100 automobilov.

MM, Toyota

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov