Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ford vyvíja nové svetlomety

Vývoj svetlometov je v automobilovom svete veľmi dôležitou súčasťou pokroku. Práve predné svetlomety umožňujú bezpečnú jazdu za zhoršených svetelných podmienok. Ich vývoj je základom pre každú automobilku.

Ford preto začal s vývojom nového typu svetlometov. Najväčšími vývojármi osvetľovacej techniky a svetelných zdrojov sú automobilky Audi, BMW a Mercedes-Benz. Ford sa chce teraz k tejto trojici pridať s úplne novým typom svetlometov.

Automobilka nevyvíja nový zdroj svetla, ale nový typ svetlometu s kamerovou pomocou. Pomocou infračervenej kamery systém dokáže vyhodnotiť, kde sa pred vozidlom nachádzajú postavy alebo zvieratá.

S prídavným svetlom ich tak dokáže osvetliť a vodič ich skôr spozoruje. Výhodou systému je tiež, že nevyžaduje pozornosť vodiča pri pohľade na prístrojovú dosku. Systémy s nočným videním totiž už niekoľko rokov existujú.

Ford bodové svetlomety Ford bodové svetlomety

Vodiča však upozornia na prípadnú prekážku jej zobrazením na stredovom displeji, prípadne head-up displeji. Pri pohľade na takýto displej a opätovným vrátením zraku na vozovku stráca vodič cenné sekundy v reakčnom čase.

Novinka nadväzuje na systémy Ford Adaptive Front Lighting System a Traffic Sign Recognization, ktoré sú už dostupné v súčasných modeloch Ford. Nový systém využíva tiež informácie GPS pre lepšie osvetlenie zákrut a kruhových objazdov.

Ford bodové svetlomety Ford bodové svetlomety

V ďalšom vývojovom štádiu budú svetlomety ukladať záznamy z GPS a natočenia svetlometov do centrály. Vodič, ktorý pôjde rovnakú trasu po prvom vozidle, dostane informácie o zákrute a systém tak najdokonalejšie osvetlí vozovku.

Bodové osvetlenie v nových svetlometoch umožní lokalizovať v jeden moment až 8 objektov do vzdialenosti 120 m pred vozidlom. Dve nové LED zdroje svetla umiestnené vedľa hmlových svetlometov tak upozornia na nebezpečenstvo v reálnom čase.

Na kruhových objazdoch systém osvetlí konkrétny výjazd a vodič s prehľadom uvidí reálne nebezpečenstvo. Novinka bude dostupná s adaptívnymi LED svetlometmi, ktoré sú v ponuke napríklad pre model Mondeo.

MM, Ford

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov