Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Opel Corsa s LPG

Po úspechu CNG (stlačený zemný plyn) prechádza veľa výrobcov práve na tento druh paliva, ako alternatívu k benzínu a nafte. Opel však oprášil techniku LPG (tekutý plyn) a ponúkol ju pre svoj najnovší model Corsa.

Nová Corsa LPG bude podľa automobilky o triedu úspornejšia a ekologickejšia. Na pohon bude slúžiť motor 1,4 LPG ecoFlex s výkonom 66 kW (90 k). Priamo od výrobcu umožňuje bi-palivový režim, teda jazdu na benzín alebo LPG.

Náklady na pohonné hmoty klesnú podľa výrobcu až o 50 % voči bežnej benzínovej verzii. Opel začína s predajom modelu na cene 14 745 € pre trojdverový model a 15 495 € pre päťdverový model na trhu v Nemecku.

V kombinovanom cykle má automobil normovanú spotrebu 6,9 l LPG na 100 km. Emisie CO2 majú hodnotu 113 g/km. To je zníženie hodnoty CO2 o 13 % voči benzínovej verzii. Emisie oxidov dusíka sú údajne nižšie až o 80 %.

Opel Corsa LPG Opel Corsa LPG

Podľa automobilky má Corsa mimoriadne úsporné motory. Doteraz najúspornejšia verzia 1,3 CDTI so spotrebou 3,1 l nafty na 100 km dostala sesterský model s porovnateľnými nákladmi na palivo. Opel deklaruje zníženie nákladov na pohonné hmoty o 50 % z dôvodu dotácii na LPG do roku 2018.

Vodič môže prepínať medzi režimom jazdy na LPG a benzínom pri všetkých prevádzkových podmienkach. Spoločný dojazd na obe palivá je až 1 200 km. Rozsiahla sieť čerpacích staníc na LPG je zárukou bezproblémového tankovania. V Nemecku existuje viac ako 7 000 takýchto čerpacích staníc, v celej Európe viac ako 35 000.

Nádrž na palivo LPG je umiestnená v priestore rezervného kolesa. Je tiež chránená voči nárazom zozadu. Automobil môže byť vybavený vyhrievaným volantom, asistentom parkovania alebo informačným systémom so 7-palcovým dotykovým farebným displejom.

MM, Opel

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov