Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Audi predviedlo spolkovému ministrovi bezpilotné vozidlo

Audi testuje svoje bezpilotné vozidlo A7 v USA. Po úspešných skúškach a predstavení verejnosti predviedla automobilka model nemeckému spolkovému ministrovi dopravy.

Pozvanie na predstavenie bezpilotnej jazdy prijal nemecký spolkový minister dopravy Alexander Dobrindt. Novinka je stále v štádiu testovania a preto je podobný čin prekvapením. Ministra však bezpilotný automobil veľmi zaujal.

Minister jazdil na skúšobnom vozidle „Jack“, ako ho pomenovala automobilka. Skúška prebehla na nemeckej diaľnici A9, ktorá má v budúcnosti slúžiť ako diaľnica budúcnosti pre bezpilotné vozidlá.

Podľa ministra je novinka prevratným vynálezom, ktorá dokáže zvýšiť bezpečnosť a komfort na našich cestách. Pre Nemecko v ňom vidí veľké hospodárske príležitosti. Podľa Dobrindta bude o niekoľko rokov jazdiť po cestách v Európe niekoľko desiatok bezpilotných automobilov.

Prvý stupeň bezpilotných vozidiel chce Audi spustiť do predaja s novým modelom Audi A8 v roku 2017. Podľa vedúceho projektu bezpilotných vozidiel Audi l, prof. Dr. Ulricha Hackenberga, je novinka prínosná v troch hlavných oblastiach použitia.

Prvou je prevencia zabráni dopravných nehôd. Druhá výhoda je v lepšom prežití voľného času počas jazdy v zápchach. Výsledkom a treťou výhodou je menej stresu a viac pohodlia pre vodiča. Audi už svoje bezpilotné vozidlá testovalo na viacerých miestach.

Audi bezpilotné vozidlo Audi bezpilotné vozidlo

Audi TTS prešlo bez vodiča slávnu trať Pikes Peak v Skalistých Horách. Na jeseň roku 2014 odjazdil model RS7 Sportback bez pomoci vodiča jeden okruh na trati Hockenheimring. Audi RS7 však jazdilo na hranici fyzikálnych zákonov s maximálnym využitím svojho potenciálu.

Funkcie pre bezpilotné vozidlá vychádzajú z už fungujúcich systémov v automobiloch. Audi využíva adaptívny tempomat a asistent v zápchach. Medzi rýchlosťami d0 65 km/h nemusí vodič v kolónach nič robiť, všetko ovláda elektronika. Po prekročení tejto rýchlosti systém vodiča vyzve, aby prevzal riadenie.

MM, Audi

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov