Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Autoshow New York 2015

Jeden z najvýznamnejších svetových – a tým viac severoamerických – autosalónov sa práve koná v New Yorku. Náš vyslaný redaktor Pavel Jacz pripravil nasledujúci článok priamo z dejiska autosalónu – z Manhattanu.

Ako ohlásili usporiadatelia tohtoročný autosalón v Jacob Javits centre na 11-tej Avenue je najväčší v doterajšej histórii. Veď sa tu doteraz neprezentovalo až 15 či 16 premiér a konceptov. Koľko ich vlastne je svetových, nevedeli ani organizátori, pretože sami vystavovatelia prezentujú niektoré americké premiéry ako svetové. A samozrejme až na poslednú chvíľu.  Ale určite je tu toho viac, ako bolo pred rokom. Najmä americké značky trochu ožili. Mimochodom prvý autosalón v New Yorku usporiadali v roku 1900.Ten tohtoročný potrvá do 12. – teho apríla. V jeho programe bolo aj vyhlásenie Svetového vozidla roka 2015. Tri krát naplno zabodovala značka Mercedes Benz. V kategórii luxusné auto roka  zvíťazila  s modelom S coupé, pred BMW i8 a Range Roverom Autobiography Black LWBB.  Medzi športovými autami porazil MB AMG GT vozidlá BMW M4 Coupé/M3 sedan a Jaguar F-Type R Coupé. A triumfoval aj v celkovom poradí World car of the year 2015 s triedou C. Za ním skončil veľmi silní konkurenti Ford Mustang a VW Passat. Zeleným autom roka sa stal Citroën Cactus pred Mercedesom Benz  triedy C a Volvom XC 90.

Lincoln Continental concepts

Lincoln Continental concepts3     Lincoln Continental concepts

Bývalá luxusná americká značka, v ktorej sa vozili aj americkí prezidenti (dnes ju nahradila značka Cadillac) vstala po 13 rokoch z popola. A nebol to iba začiatočnícky rekrok, ale poriadny vzostup.  Veď nový Lincoln Continental Concept vzbudzoval spolu so svetovou premiérou McLarenu najväčšiu pozornosť novinárov a určite aj návštevníkov autosalónu. Materská firma Lincolna Ford sa vystrábila z ťažkostí a tak dostala jeho luxusná značka zelenú. Vďaka novému exkluzívnemu šesťvalcovému trojlitru EcoBoost tento krásavec jazdí plynulo a má výborný ťah. Jazdným vlastnostiam prospieva aj Lincoln Drive Control. Vodič si môže vybrať z troch jazdných režimov normálny, športový alebo komfortný spôsob jazdy. Ako sa môžete presvedčiť, celá karoséria, ktorá je v typickej „lincolnovskej“ metalickej farbe Rhapsody Blue, pôsobí veľmi kompaktne. Nie je na nej nič, čo by kazilo plynulosť plôch.  Dokonca ani kľučky z nej nevyčnievajú a vysunú sa až po dotyku. Osvetlenia majú vpredu na starosti laserové LED svetlá. Ledky sú samozrejme základom aj zadného osvetlenia. Panoramatickú strechu vyplnilo špeciálne tónované sklo SPD SmartGlass, ktoré odfiltruje až 99 percent UV žiarenia. A dokáže znížiť teplotu až o 10 stupňov Celzia. Pri pohľade dovnútra veľmi rýchlo zistíte, že sa vozíte v prezidentskom a relaxačnom luxuse, kde nechýba ani chladiaci box na šampanské.  Jedným tlačidlom dokáže cestujúci  na zadných sedadlách sklopiť predné operadlo a vyložiť si nohy. A počúvať popritom prémiovú audio sústavu, ktorej reprodukciu vďaka systému Active Noise control vnímate celkom odizolovane od vonkajšieho hluku.

Mc Laren 570 S

Mc Laren 570 S     Mc Laren 570 S2

Britská automobilka McLaren si nechala svoj bonbónik na autosalón v meste miest. Model 570S predstavila síce pre vybraných novinárov niekoľko dní pred autosalónom, ale klasickú premiéru absolvovala na výstavisku. New York si vybrala automobilka preto, lebo v Severnej Amerike majú najviac zákazníkov. Po modeloch 650S a 675LT dopĺňa Super sériu McLarenu tento superšportiak. Poháňa ho twin preplňovaný osemvalcový motor s objemom 3,8 litra s maximálnym výkonom 562 konských síl. Túto silu prenáša na zadné kolesá sedemstupňová automatická prevodovka SSG. Vozidlo dosiahne stovku v priebehu  3,3 a dvestovku po  9,5 sekundy. Maximálne dosiahne 328 km rýchlosť. O stabilitu sa postarajú adaptívne tlmiče, stabilizačné tyče a dvojité zavesenie kolies s trojuholníkovými ramenami a o veľmi účinné brzdenie zase uhlíkové keramické brzdy. Zvoliť si môžete normálny a športový mód jazdy. McLaren 570S nie je len pretekárske auto, ale má aj svoj komfort. Na sparťanské vybavenie zabudnite. Nechýba 7 palcový dotykový display s navigáciou a Bluetooth, ďalej kontrola klimatizácie i satelitné rádio.  V základe montujú do 570 S štyri, ale môžete si vybrať 6 alebo aj 12 reproduktorov. Kožený interiér dotvára  pohodlie. V základnom vybavení budú výborne tvarované mäkšie kožené sedadla, ale na objednávku čakajú klasické športové.

Subaru Sti Performance concept

Subaru Sti Performance concept2     Subaru Sti Performance concept1

Pri pohľade na tento koncept spredu zaujme drsný výraz. Zároveň široké a „svalnaté“ blatníky charakterizujú vysoký výkon a silu  boxer motora s výlučne 6 stupňovou manuálnou prevodovkou so stálym pohonom na všetky štyri kolesá.  Na rozdiel od modelu WRX STi má už svoj charakteristický zadný spoiler . Výrobca neposkytol veľa informácii. Azda najzaujímavejšia je to, že to bude limitovaná séria 1000 kusov a že  farbu WR Bleue Pearl aktualizovali na dve: Ice Silver Metallic a Crystal White Pearl .17 palcové kolesá  zostanú v čiernej farbe.

Porsche Boxster Spyder

Porsche Boxster Spyder     Porsche Boxster Spyder4

Pokiaľ je v Európe Porsche obletované, v New Yorku je to opačne. Svetová premiéra modelu na rok 2016 zostala verná prvej generácie. To znamená, že má manuálnu šesťstupňovú prevodovku a strechu možno otvoriť, alebo zavrieť aj ručne. rovnako ako za starých dobrých čias. A máme na mysli rok 1990, kedy  Boxster po prvýkrát debutoval. Boxster Spyder bude poháňať 3,8 litrový šesťvalec  s priamym vstrekovaní a horizontálnym pohybom valcov proti sebe s maximálnym výkonom  375 konských síl. Pri 6700 ot/min., čo je o 34 konských síl viac, ako má 3,4 litrový motor v Boxteri GTS, pričom stovku dosiahne v priebehu 4,4 sek.. Aj vonkajšie tvary vzdávajú hold Spyderu 718  z roku 1960. Od klasického Boxtera má nový model o 20 mm nižšiu svetlú výšku, ktorá pomáha k lepšej stabilite aj pri maximálke 290 km/hod.

Buick Avenir

Buick Avenir2     Buick Avenir

Rovnako ako Lincoln prišiel so svojím krásnym štvorsedadlovým konceptom, učinil tak aj Buick. Super krásny a ladný Avenir pútal oči na svoju nádheru. Štýl skôr pripomína francúzsku a nie americkú školu dizajnu. Avenir zostrojili konštruktéri tak, že mali najmä na mysli pohodlie a super pocity cestujúcich. Avenir má samozrejme všetky špičkové systémy. Krásavec  dostane úsporný šesťvalec s funkciou Stop&Go . Vodičovi bude k dispozícii veľký 12 palcový farebný dotykový displej s novou generáciou systému Buick IntelliLink infortaiment. Zaujímavosťou je zariadenia na bezdrôtové nabíjanie mobilného telefónu. Návrhari zostrojili aj systém integrácie s domácnosťou. Ten zabezpečí  pri príchode automatické otvorenie garáže a po odchode z nej aj dokonalé zatvorenie brány. Vylúči sa tak zábudlivosť niektorých vodičov, ktorí nechajú občas otvorenú garáž. Zároveň dokáže Avenir pri príchode rozsvietiť svetlá v dome a zabezpečiť sledovanie domácich bezpečnostných kamier v aute. Avenir je prehliadkou premysleného a moderného dizajnu s predvídavosťou a uľahčením osobných potrieb svojich užívateľov. Jednoducho povedané, bude to zodpovedné auto.

Nissan Maxima

Nissan Maxima1     Nissan Maxima

Celkom nová Maxima bude mať pod kapotou 3,5 litrový šesťvalec s maximálnym výkonom 300 konských síl, čo predstavuje na liter 85,7 ks. Popri tejto sile poskytne novinka Nissanu osádke aj vysokú bezpečnosť. Zahŕňa systém predvídania kolíznych situácií (PFCW), inteligentný tempomat, posilnenie núdzového brzdenia, dorovnávanie stability na zadnej náprave, signalizácia mŕtveho uhla a ak vodič neskoro reaguje, či zle krúti volantom, okamžite ho signalizáciou systém DAA na to upozorní. Maxima bude mať 8 palcový dotykový displej, diaľkové štartovanie motora . Cena v USA  štartuje na 32 000 dolároch.

Hyundai Santa Cruz Crossover Truck concept

Hyundai Santa Cruz Crossover Truck concept1     Hyundai Santa Cruz Crossover Truck concept

Huyndai tu nemal svetovú premiéru, i keď ju Američania tak prezentovali aj v tlačových materiáloch. Popri novom Tucsone, ktorý predstavili v Ženeve , zaujal  Santa Cruz concept, ktorý po prvý raz rovnako predstavili v Detroite, ako aj Ford GT, či Ford Mustang Shelby. Podľa výrobcu  bude Santa Cruz Crossover Truck concept  poháňať 2litrový diesel s výkonom 190 konských síl a s  maximálnym krútiacim momentom  až 407 Nm.

Honda Civic Concept

Desiata generácia Hondy Civic uzrela v koncepte svetlo sveta a to práve v New Yorku, pretože v v Amerike je to jedno z najpredávaniejších osobných vozidiel. V minulom roku sa ich tu predalo skoro 326 000. Model 2016 bude poháňať nový preplňovaný 1,5-litrový štvorvalec, ktorý bude spojený so novým plynulo meniteľným prevodom.  Civic si budete môcť objednať aj so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou. Zaujímavosťou je vyústenie výfuku pripomínajúce výfuk tryskového motora.

KIA Optima 2016

Štvrtá generácia stredne veľkého sedanu je od svojho predchodcu o čosi vyššia, dlhšia i širšia. To sa dalo očakávať, aby zapadla do koloritu a veľkosti amerických vozidiel. Kia bude do Optimy 2016 montovať tri motory  2,4-litrový štvorvalec GDI s maximálnym výkonom 185 konských síl a krútiacim momentom 241 Nm, dvojlitrové turbo GDI s výkonom 247 konských síl a krútiacim momentom 353 Nm. Novou pohonnou jednotkou bude  1,6-litrový štvorvalec s turbom. Bude mať maximálny výkon 178 konských síl a 264 Nm. Novinkou budú bifunkčné HID svetlomety, ktoré svietia aj do bočných partií od vozidla a majú veľmi výkonný svetelný lúč, ale aj priestorový stereo systém Quantum Logic. Zvuk môžete počúvať zo šiestich reproduktorov, alebo si môžete objednať Premium Audio so 14-timi reproduktormi s inovovaným 630 wattovým digitálnym zosilňovačom s ClariFi teda s hudobnou technológiou opráv zvukov. Nová Optima príde na trh vo štvrtom štvrťroku tohto roku.

Chevrolet Malibu

Americká automobilka Chevrolet predstavila celkom nový sedan Malibu s priestranným interiérom. Malibu bude  dlhšie  o 6 cm a rázvor  mu predĺžili o vyše 9 cm. Zároveň bude sedan ľahší o skoro 140 kg a bude mať aj ekonomickejšiu spotrebu. Základná pohonná jednotka 1,5 l preplňovaný Ecotecmotor bude produkovať 160 konských síl a 250 Nm  krútiaceho momentu. Tieto parametre sa približujú k výkonom 2,5-litrového motora odchádzajúceho modelu. V ponuke bude aj  preplňovaný dvojliter s  250 konskými silami a 350 Nm krútiaceho momentu, Túto silu bude prenášať na kolesá  celkom nová osemstupňová samočinná prevodovka, zatiaľ čo jeden a pol litrový Ecotec spárovali so šesťstupňovou automatickou prevodovkou. Malibu budú dodávať aj s dvoma hybridnými motormi, ktoré poznáme z modelu Volt. Podľa stupňa vybavenia budú montovať do Malibu 7 alebo 8 palcové dotykové dispalye MyLink a s trojrozmernou navigáciou. Malibu bude mať 10 airbagov, adaptívny tempomat s automatickým brzdením, varovanie pred vybočením z jazdného pruhu, parkovací asistent i automatické prepínanie svetlometov s čo najlepšou viditeľnosťou v noci. Na trh príde na jeseň tohto roku.

Toyota RAV4 Hybrid

Pre-Collision System predvídanie kolízií, Pre-Collision System s detekciou chodcov , Alert – kontrola vybočenia z jazdného pruhu, Automatické diaľkové svetlá a Dynamic Radar Cruise Control  radarová kontrola tempomatu. Tak tento balík funkcií nazvala Toyota bezpečnostné predvídanie.   Nová RAV 4 Hybrid dostala Toyota safety sense do vienka ako čerešničku na torte. To však nie je všetko, čo Toyota vo svojej novinke  predstavila. Príplatok za to všetko bude iba 500 dolárov, čo je o tisíc dolárov menej, ako ponúka konkurencia. V nižšom vybavení bude mať RAV4 17 palcové kolesá, v tom vyššom 18 palcové. Predné kolesá bude poháňať dva a pol litrový štvorvalec s Atkinsonovým cyklusom. Prídavný elektrický motor poháňa nezávisle  zadnú nápravu a automaticky zabraňuje preklzávaniu kolies. Pokiaľ v Lexuse produkuje 2,5 liter 194 konských síl v RAV4 iba 176. Spomedzi ďalších noviniek má 7 palcový dotykový displej, normálnu suspenziu pruženia dopĺňa aj športová a nechýba ani sledovací kamerový systém.

Toyota RAV4 Hybrid     Toyota RAV4 Hybrid2

Mitsubishi Outlander 2016

Mitshubishi Outlander1     Mitshubishi Outlander

Vďaka enormnému záujmu amerických motoristov ohlásila japonská automobilka svetovú premiéru  práve na autosalóne v New Yorku. Hneď na prvý pohľad je vidieť prepracovaný exteriér. Outlander je prvé Mitsubishi, ktoré uvedie nový poznávací vzhľad prednej časti. Rovnako aj interiér má svoju novú aktualizáciu, kde dominuje nový kožený volant  a nový multi komunikačný systém (MMCS)  s navigáciou a aj zadné sedadlá aj v treťom rade sa ľahšie ovládajú. Hlavové opierky v sklopných sedadlách tretieho radu však pôsobia zo zadného pohľadu lacno. To sa však nedá povedať o materiáloch v interiéri. Outlander dostal lepší podvozok. Jeho jazda by mala byť pokojnejšia s menším vnútorným hlukom vďaka novej protihlukovej izolácii. Novinka má aj novú generáciu prevodovky CVT  s plynulým menením prevodov so zlepšením akcelerácie, výkonu, i krútiaceho momentu- Konštruktéri nezabudli ani na vyššiu bezpečnosť. Spomeňme aspoň systém zmiernenia následkov kolízie, adaptívny tempomat, predné adaptívne airbagy so snímaním hmotnosti cestujúceho na sedadle, či bočné záclonové airbagové záclony, ktoré sa aktivujú aj pri prevrátení vozidla. Nechýba ani nový stabilizačný systém s logickým riadením proti sklzu a sledovaním tlaku v pneumatikách. Outlander budú poháňať dva motory 2:4 litrový štvorvalec MIVEC a trojlitrový šesťvalec MIVEC s výkonmi  166 a 224 konských síl a krútiacimi momentami 220 a 292 Nm.

Dve novinky značky  SCION

Divízia Toyoty Scion pôsobí v Japonsku a v Amerike. Je to vlastne Toyota s menšími zmenami a iným logom. V New Yorku predstavila svoje dve novinky, ktoré absolvovali svetovú premiéru  pred mesiacom v Los Angeles a to modely iM a iA. IM je vlastne trochu poupravovaný Auris s minimálnymi odchýlkami „vysardínkovania“ spilerov, blatníkov, čím pôsobí trochu športovejšie.  Poháňať ho bude štvorvalec s objemom 1,8 l s maximálnym výkonom 137 konských síl. To isté platí aj o modeli iA, ktorý pôsobí ako kupé. Ale je to štvordverový sedan. Vychádza zo staršieho modelu Toyota Yaris sedan, ale je to celkom nové auto. Model 2016, ktorý ukázali v Javits centre bude poháňať jeden a politrový štvorvalec s výkonom 106 konských síl a vybrať si môžete 6 stupňové prevodovky, či už manuálnu, alebo mechanickú.Ako upozorňuje výrobca predávané modely sa môžu jemne odlišovať od vystavených prototypov.

 

Text a foto: Pavel Jacz ,New York

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov