Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Online evidencia áut pracuje od 1. apríla

Prehľad o povinnom zmluvnom poistení či informácie o technických a emisných kontrolách ako aj o štruktúre vlastníkov auta.

To sú niektoré z informačných služieb, ktoré sa v rámci evidencie vozidiel dajú od stredy 1. apríla využívať cez internet. Ministerstvo vnútra spustilo do ostrej prevádzky 26 elektronických služieb, ktoré sa týkajú evidencie vozidiel. “Pri informačných službách bude môcť občan požiadať aj o právne záväzný úradný dokument.Pre jeho získanie treba, aby občan disponoval zaručeným elektronickým podpisom na svojom občianskom preukaze s čipom,” uvádza tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra.

Na využívanie elektronických služieb treba občiansky preukaz s čipom (vydávajú ich od decembra 2013) a tiež elektronické osvedčenie o evidencii vozidla, teda tzv. malý technický preukaz s čipom, ktorý sa vydáva u nás od roku 2010. Na niektoré služby treba mať k e-občianskemu preukazu vybavený aj elektronický podpis.

Ako zdôraznil na tlačovej porade minister vnútra Robert Kaliňák, na používanie elektronických služieb stačí občanom aktivovaný elektronický občiansky preukaz, ktorých bolo doteraz vydaných približne 740-tisíc, z čoho 36 702 držiteľov prejavilo záujem aj o certifikáty na tvorbu zaručeného elektronického podpisu (ZEP). Podľa ministra zaručený elektronický podpis vygenerovaný prostredníctvom eID karty sa tak stal u nás najrozšírenejším typom ZEP.

Okrem informačného druhu služieb ministerstvo vnútra spustilo aj tzv. transakčné služby. Sú to napríklad žiadosť o výmenu tabuľky s evidenčným číslom v prípade straty či krádeže. Ďalej sa dá cez internet odhlásiť aj prihlásiť vozidlo. V mnohých prípadoch tak netreba chodiť na dopravný inšpektorát. Na tie úkony, ktoré si to vyžadujú, napríklad prevzatie tabuliek, sa bude dať dopredu objednať termín.

Elektronické služby niekoľko mesiacov testovali s piatimi predajcami áut. Služby sú časťou veľkého projektu v hodnote 42 miliónov eur, ktorého súčasťou je aj špeciálna technika do policajných áut. E-služby budú dostupné na Ústrednom portáli verejnej správy alebo na stránke ministerstva vnútra.

Ďalšie možnosti ponúkajú elektronické služby Národnej evidencie vozidiel, ktoré umožnia elektronicky vykonať zmenu v evidencii, požiadať o zapísanie alebo zrušenie elektronického splnomocnenia k evidenčným úkonom s vozidlom. S použitím ďalších  informačných služieb možno získať prehľad, napríklad, o exekútorských, súdnych, daňových alebo colných blokáciách vozidla, o kontrole originality, časovom priebehu držby vozidla a o všetkých evidovaných udalostiach vykonaných s vozidlom.

 

Ako využiť elektronické služby

Kliknite n a stránku https://portal.minv.sk

Potom hore na pole Životné situácie a následne na Technické preukazy alebo vozidlá

Ďalej na položku, o ktorú a zaujímatwe, napr. dohodnutie termínu na DI

Vyplňte ev.č. vozidla

Zadajte potvrdenie údajov

Nakoniec sa zobrazia hľadané informácie

MV SR (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov