Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


20 rokov príslušenstva Porsche

Porsche v týchto dňoch oslavuje 20. výročie výroby originálneho príslušenstva pre svoje modely. Každé vozidlo opustí výrobnú halu ako jedno z mnohých, ale s originálnym príslušenstvom sa stane jedinečným.

Všetky diely originálneho príslušenstva sú prispôsobené presne na konkrétny kus. Myšlienka odlíšenia vozidiel Porsche prišla na um inžinierom už v roku 1972. Vtedy bol však program príslušenstva obmedzený na kryty kolies a gumové rohože.

Postupne prichádzali na trh ďalšie produkty určené pre konkrétne modely, ako napríklad takzvaný windschott (ochrana pred spätným prúdením vzduchu pri jazde bez strechy) pre kabriolety. Tento diel sa postupom času stal bežnou príplatkovou výbavou modelov Porsche.

V roku 1995 tak vznikla súčasná podoba originálneho príslušenstva Porsche pod názvom Porsche Tequipment. Je to skratka slov Technische Equipment (technické vybavenie). Cieľom bolo odvtedy dodať na každý model do 3 mesiacov od uvedenia na trh originálne príslušenstvo Porsche.

Aerodynamické komponenty však najskôr prechádzajú kontrolou a testovaním v rozvojovom centre v meste Weissach. Konštruktéri v aerodynamickom tuneli a na skúšobnom okruhu skúmajú pozitívne a negatívne vlastnosti nových dielov.

Jedným z hlavných produktov originálneho príslušenstva sú disky kolies. V roku 1997 predstavili svoj prvý vlastný dizajn kolies, 17-palcové disky pre Boxster prvej generácie (986). Jedným z dôležitých častí projektu boli 19-palcové disky pre limitovanú sériu vozidiel 911 Sport Classic.

V priebehu rokov sa počet produktov zvyšoval zo začiatočného čísla 150 až na súčasných približne 400 výrobkov. V súčasnosti zahŕňa program Porsche Tequipment rôzne položky, ako napríklad tiež Porsche stopky.

V roku 2014 pribudol do ponuky batožinový set pre Panameru Exclusive Series. V tomto roku predstaví Porsche Tequipment nový koncept obchodu, ktorý predstavuje komplexnú ponuku príslušenstva pre zákazníka priamo na vozidle.

MM, Porsche

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov